Udland

Obama besøger Jordan med fokus på Syrien

Hundredtusinder af syriske flygtninge er strømmet til Jordan fra blodsudgydelserne i nabolandet.

Obama besøger Jordan med fokus på Syrien

En dag efter at have opfordret israelere og palæstinensere til at genoptage fredsforhandlinger står præsident Barack Obama over for at skulle forsvare sin strategi over for konflikten i Syrien, når han besøger Jordan.

Obama, der fredag afsluttede sit besøg i Israel med besøg på historiske steder som gravstederne for de israelske helte Theodor Herzl og Yitzhak Rabin og på Holocaust-museet Yad Vashem, flyver sent på dagen til den jordanske hovedstad, Amman.

Her skal han føre drøftelser med kong Abdullah II ved en privat middag, hvor konflikten i Syrien vil være et dominerende emne. Jordan har modtaget næsten 436.000 syriske flygtninge, og tallet ventes at nå op på 700.000 inden årets udgang.

Obama har modsat sig, at der bliver sendt våben og ammunition vil de syriske oprørere.

Konflikten har kostet mindst 70.000 mennesker livet, siger FN.

Men USA har tilbudt oprørerne logistisk støtte og sendt hundredvis af millioner dollar i humanitær hjælp.

Obama vil også slå til lyd for politiske reformer i Jordan, som opfattes som en fredelig oase i det urolige Mellemøsten under det arabiske forår.

Obama advarede tidligere om, at Washington er ved at undersøge, hvorvidt der er blevet anvendt kemiske våben under konflikten i Syrien.

I Israel understregede Obama over for den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, at fortsatte jødiske bosættelsesaktiviteter ikke er konstruktive og ikke fremmer fredens sag.

Obama, der torsdag holdt en fælles pressekonference med den palæstinensiske præsident, Mahmoud Abbas, gjorde det klart, at han fortsat er tilhænger af idéen om oprettelse af en "uafhængig, levedygtig og sammenhængende" palæstinensisk stat.

Det er første gang, Obama besøger området, siden han blev præsident for godt fire år siden.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.