Udland

Obama: Besparelser kommer til at gøre ondt

Barack Obama giver republikanerne skylden for automatiske besparelser, der vil ramme økonomien hårdt.

Obama: Besparelser kommer til at gøre ondt

Det er nogle dumme og unødvendige besparelser, der fredag træder automatisk i kraft, fordi republikanere og demokrater ikke kunne blive enige om en plan for at afværge dem.

Det siger USA's præsident, Barack Obama, der samtidig bebrejder Republikanerne for, at det ikke lykkedes at finde en løsning.

- Disse besparelser vil være et slag mod vores økonomi, de vil koste arbejdspladser, og hvis problemerne skal løses på den rigtige måde, så må begge parter være i stand til at finde kompromiser, siger præsident Obama.

Obama understreger, at besparelserne kommer til at blive smertefulde for økonomien. Hvis de gennemføres fuldt ud, kan de komme til at koste 750.000 job, advarer præsidenten.

Han vil derfor de kommende uge fortsat arbejde for at nå et kompromis.

Obamas udtalelser kommer på et pressemøde i Det Hvide Hus, som finder sted samme dag, som de automatiske besparelser på 85 milliarder dollar (omkring 485 milliarder kroner) træder i kraft, efter at politikerne ikke nåede til enighed i den fastlåste situation.

Stramningerne i statens forbrug blev besluttet i 2011 som en del af en tværpolitisk løsning i en anden finanspolitisk nødsituation. Aftalen fordømmes af både demokrater og republikanere på grund af deres negative indflydelse på økonomien.

Inden pressemødet har præsidenten presset Kongressen for at få et kompromis i stand, inden tidsfristen udløber 27. marts.

Obama siger, at Republikanerne er nødt til at komme på omgangshøjde med landet. Samtidig strækker han hånden ud mod Republikanerne.

På pressemødet siger præsident Obama, at det vil være muligt at undgå den delvise lukning af den offentlige sektor.

Obama afviste en journalists forslag om at tvinge Republikanerne til at blive i Det Hvide Hus, indtil der er opnået en aftale.

- Jeg er ikke diktator, jeg er præsident, siger Barack Obama.

Republikanerne har afvist skatteforhøjelser for at løse situationen. Obama mener til gengæld, at Republikanerne med deres skattepolitik holder hånden over de mest velstillede.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.