Udland

Obama efterlyser mod til at stoppe klimaødelæggelser

Spørgsmålet er, om vi har mod til at handle mod den globale opvarmning, før det er for sent, siger Obama.

Obama efterlyser mod til at stoppe klimaødelæggelser

Præsident Barack Obama understreger på ny, at der skal handles nu for at bremse den globale opvarmning.

De gør han i sin ugentlige radiotale til amerikanerne.

- De, som allerede mærker effekten af det ændrede klima, har ikke tiden til at nægte det. De har travlt med at tage sig af det, siger han få dage efter, at han præsenterede sine klima-planer for resten af sin embedsperiode.

- Brandfolk, som må kæmpe i endnu længere perioder med skovbrande. Landmænd, som ser deres afgrøder visne det ene år og skylle væk det næste. Familier i det vestlige USA, som er bekymret for, at vandet tørrer ud, siger han i sin tale, der er indtalt inden hans igangværende rundrejse i Afrika.

Obama mener, at omkostningerne kan gøres op i menneskeliv, boliger og virksomheder, der går tabt, forsikringspræmier der stiger, og mange milliarder dollar der spenderes på katastrofehjælp.

I en tale tidligere på ugen lovede Obama, at regeringen vil sætte et loft over CO2-udledninger fra kulkraftværker, stille større energikrav til maskiner og udstyr i husholdninger og stramme kravene til energibesparelser på offentlig jord.

Budskabet gentager han i sin radiotale.

- Spørgsmålet er ikke, om vi behøver at handle. Spørgsmålet er, om vi har modet til at handle, før det er for sent, siger han.

Miljøorganisationer har hilst det velkommen, at Obama vil gøre klimaforbedringer til en af sine mærkesager. Men de anser det ikke for at være tilstrækkeligt.

Omvendt blokerer Det Republikanske Parti og nogle demokrater, at industrien og energisektoren påføres ekstra omkostninger ved at reducere udledningen af CO2.

Obama har derfor fremlagt planer, som ikke kræver Kongressens godkendelse, men kan iværksættes med direktiver.

Kritikerne siger, at han langt tidligere burde havde brugt sin styrke som præsident til at få gennemført sine planer.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.