Obama forsøger at forsone Japan og Sydkorea

USA vil øge samarbejdet mellem Tokyo og Seoul på baggrund af Nordkoreas fortsatte militære trusler.

Mens Nordkorea sent tirsdag affyrede et ballistisk missil med en rækkevidde, der kan nå Japan, forsøgte USA's præsident, Barack Obama, at forsone Japan og Sydkorea, der fortsat har et spændt og skrøbeligt forhold på grund af Japans militære aggression under Anden Verdenskrig.

Barack Obama var i Haag i Holland vært for et direkte møde mellem Japans premierminister, Shinzo Abe, og Sydkoreas præsident, Park Geun-hye. Det var første gang, de to asiatiske ledere mødtes til direkte drøftelser.

Men samtidig med, at mødet fandt sted i Haag, affyrede Nordkorea to ballistiske mellemdistanceraketter, der landede i havet.

Det var første gang i fire år, at nordkoreanerne affyrede Rodong-missiler, som kan nå mål i Japan. Nordkoreanernes fortsatte provokationer ventes at styrke samarbejdet mellem Japan og Sydkorea.

- Både Japans og Sydkoreas sikkerhed har den største betydning for USA, og et atombevæbnet Nordkorea er uacceptabelt, fastslog Obama på topmødet med de to ledere i den hollandske regeringsby.

- I de seneste fem år har Japans og Sydkoreas samarbejde sammen med USA båret frugt i forbindelse med Nordkorea, som har fået stærke signaler om, at dets provokationer og trusler vil blive mødt med en samlet reaktion, understregede den amerikanske præsident.

Japans kolonistyre op til Anden Verdenskrig i Korea og den japanske krigsmagts aggression under verdenskrigen skaber fortsat mange spændinger mellem Seoul og Tokyo.

Det har ikke mindst vakt vrede i Sydkorea, at den japanske premierminister har besøgt det kontroversielle Yasukuni-tempel i Tokyo, der opfattes som et symbol på fortidens militarisme og repræsenterer en misforstået opfattelse af Japans krigeriske fortid.

Helligdommen, der blev bygget i 1869, er fortsat det yndede samlingssted for krigsveteraner og nationalister, i særdeleshed hvert år den 15. august, årsdagen for Japans kapitulation efter Anden Verdenskrig.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst