Udland

Obama: Handelsaftale skal hjælpe bunden i samfundet

EU-USA-topmødet bød på drøftelser af frihandelsaftalen mellem USA og EU. Vent med at kritiser, siger Obama.

En kommende frihandelsaftale (TTIP) mellem USA og EU skal først og fremmest skal være til gavn for alle.

Det sagde USA's præsident, Barack Obama, efter det netop afsluttede EU-USA-topmøde i Bruxelles onsdag, hvor frihandelsaftalen var stort og vigtigt emne .

- Jeg mener, at det er vigtigt for os som ledere at fokusere på, at frihandelsaftalen skal være til gavn for alle, ikke kun folk på toppen. Den skal hjælpe folk på bunden og i midten.

- Det er det, jeg vil teste aftalen på for at finde ud af, om det giver mening at gå videre med handelsaftalen, siger præsident Barack Obama til et pressemøde efter topmødet i Bruxells.

Barack Obama skyder voldsom kritik af frihandelsaftalen ned med, at ingen har set en færdig aftale endnu.

- Der vil være masser af tid til at kritisere, når aftalen er blevet vist frem for offentligheden, siger han.

- Jeg har kæmpet i hele min politiske karriere og som præsident for at styrke beskyttelse af forbrugerne. Jeg har ikke tænkt mig at skrive under på noget, som svækker den.

Jeg har kæmpet for og kæmper stadig for at miljøstandarder ikke svækkes, men styrkes, siger Obama.

EU-præsident Herman Van Rompuy og formand for EU-Kommissionen, José Manuel Barroso, var til stede til mødet sammen med Obama.

Handelsaftalen skal blandt andet sørge for, at der kommer ensrettede regler og standarder for produkter på tværs af Atlanten, så det bliver nemmere for virksomheder at agere på henholdsvis det amerikanske og det europæiske marked.

Ifølge tal fra Dansk Industri vil en aftale mellem USA og EU alene for Danmark kunne øge eksporten til USA med 27 milliarder kroner og skabe 15.000 nye danske arbejdspladser.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.