Udland

Obama har holdt krisemøde uden nyt kompromisforslag

Præsidenten vil måske bede Kongressen stemme om skattestigninger. Men fredagens krisemøde blev kort.

Obama har holdt krisemøde uden nyt kompromisforslag

USA's præsident, Barack Obama, har sent fredag haft et nyt forhandlingsmøde i Det Hvide Hus med ledere fra Kongressen i et forsøg på at undgå den økonomiske afgrund.

Regeringskilder siger til nyhedsbureauet Reuters og flere andre medier, at Obama ikke har fremlagt nye forslag ved mødets begyndelse.

Men kilderne siger også, at præsidenten er indstillet på at bede Kongressen om at stemme hans hidtidige forslag om at tillade skattestigninger for indkomster på 250.000 dollar (1,4 million kroner) og derover - noget, Republikanerne kategorisk afviser.

Repræsentanternes Hus har indkaldt til møde søndag, så de er klar til at stemme, hvis en budgetaftale tager form i løbet af de næste dage, men ifølge CNN står forhandlingerne i stampe.

Efter godt og vel en time var mødet i Det Hvide Hus da også allerede slut.

Kongreslederne fra de to partier, republikaneren John Boehner og demokraten Nancy Pelosi fra Repræsentanternes Hus, og republikaneren Mitch McConnell og demokraten Harry Reid fra Senatet, forlod mødet uden at sige noget om resultatet af samtalen.

Der var ellers op til mødet konstruktive toner fra begge lejre, selv om der ikke var fremsat nye udspil.

- Det er altid mørkest lige før daggry, sagde den demokratiske senator, Chuck Schumer, til amerikansk tv.

Der lød også forholdsvist positive toner fra den republikanske senator John Thune. Han kritiserede dog præsidenten for ikke at være seriøst indstillet på at skære i de offentlige udgifter.

Drøftelserne er et af de sidste forsøg på at lande en politisk aftale inden nytår. Hvis en aftale ikke kommer i hus, vil der automatisk blive udløst nedskæringer i det offentlige og ophævelse af skattelettelser den 1. januar.

Automatikken blev aftalt for halvandet år siden, da Obamas demokrater og Republikanerne indgik en aftale om at hæve USA's gældsloft.

Politikerne prøver at nå til enighed om en aftale, der på en mere lempelig måde end de automatiske tiltag kan reducere USA's store gæld.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.