Udland

Obama har plan om snart at droppe droneangreb

Det meget omstridte amerikanske droneprogram er angiveligt snart slut, siger USA's udenrigsminister.

Obama har plan om snart at droppe droneangreb

Den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, siger, at han kan se en meget snarlig ende på landets kontroversielle droneangreb i Pakistan.

Det er første gang, at et ledende medlem af den amerikanske regering har indikeret, at der kunne være en definitiv slutning på det kontroversielle program, CIA tidligere har kaldt et effektivt våben mod terrorisme.

- Jeg tror, at programmet vil slutte, da vi har elimineret det meste af truslen og fortsat eliminerer den, siger Kerry i et interview på pakistansk tv.

De ubemandede fly er under Obama-administrationen flittigt blevet brugt til at likvidere formodede terrorister, men angrebene har været voldsomt kritiseret i Islamabad, der officielt fordømmes som en overtrædelse af landets suverænitet og international lov.

Udenrigsminister John Kerry forklarer, at den amerikanske præsident, Barack Obama, sågar har en plan, der snart vil kunne opfylde Kerrys forhåbninger.

- Præsidenten har en meget reel tidsplan, og vi håber, at det bliver meget, meget snart, siger Kerry.

Allerede for et par måneder siden udtrykte Barack Obama, at krigen mod den international terrorisme må have en ende, og i den forbindelse satte han også nye grænser for brugen af væbnede droner.

De nye regler fastslår, at der skal være tale om personer, der udgør "en overhængende trussel" mod amerikanere.

Samtidig skal de kun anvendes, hvis en mistænkt ikke kan pågribes eller stoppes på anden måde, og der skal være juridisk grundlag for at handle, lyder det.

Nogle af de mest omdiskuterede drone-likvideringer har været dem, hvor amerikanske statsborgere har mistet livet.

Kritikerne har stillet spørgsmål ved, hvordan USA kan retfærdiggøre at dræbe egne statsborgere, der ikke engang er tiltalt for en forbrydelse, hvilket blandt andet skete for terrorlederen Anwar al-Awlaki i 2011, da han blev dræbt i et øde område af Yemen.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.