Udland

Obama hylder Elizabeth i usædvanlig video

USA's præsident, Barack Obama, udtrykker håb om, at dronning Elizabeth vil regere mange år frem i tiden.

Obama hylder Elizabeth i usædvanlig video

Den amerikanske præsident, Barack Obama, har tirsdag udsendt en usædvanligt personlig videohyldest til dronning Elizabeth II i anledning af hendes diamantjubilæum.

I videoen udtrykker han håb om, at "hun vil fortsætte med at regere mange år endnu."

Obama siger, at den 86-årige britiske monark er "et levende vidne" til den kraft og modstandsdygtighed, der kendetegner det "særlige forhold" mellem USA og Storbritannien i hårde tider.

- Mens mange præsidenter og premierministre er kommet og gået, så har Deres Majestæts styre varet ved, siger Obama i videoen, hvor han taler direkte ind i kameraet henvendt til den britiske dronning.

Siden hun overtog tronen i 1952, har dronningen fulgt 12 præsidenter i USA, og hun har besøgt landet mange gange.

- Det er betryggende at vide, at båndene mellem vore nationer forbliver uundværlige for vore to lande og for verden, siger Obama og tilføjer:

- Må lyset i Deres Majestæts krone fortsætte med at regere i mange år fremover.

Barack Obama og hans hustru Michelle synes at have knyttet et særligt personligt forhold til dronningen, hvilket blev klart sidste år, da hun var vært for det amerikanske præsidentpar ved en festbanket på Buckingham Palace.

- Deres Majestæt, i den historiske anledning af Deres diamantjubilæum sender Michelle og jeg vore varmeste lykønskninger til Dem og den britiske befolkning på vegne af den amerikanske befolkning, siger den amerikanske leder.

Obama har tidligere har brugt videoer som et diplomatisk redskab - blandt andet i forbindelse med Darfur-konflikten.

Men det er højst usædvanligt, at Det Hvide Hus sender denne form for lykønskning i forbindelse med et jubilæum.

/ritzau/AFP