Udland

Obama i stor Syrien-tale: Vi giver diplomatiet en chance

USA's præsident, Barack Obama, vil forsøge sig med diplomatiske metoder i Syrien-krisen, siger han i tv-tale.

Obama i stor Syrien-tale: Vi giver diplomatiet en chance

Det er for tidligt at sige, om den russiske Syrien-plan vil virke, og om det internationale samfund kan få fjernet og tilintetgjort Assad-regimets kemiske våben ved hjælp af diplomatiske midler.

Sådan lyder budskabet fra USA's præsident, Barack Obama, der natten til onsdag dansk tid løftede sløret for sine aktuelle overvejelser om Syrien i en stor, tv-transmitteret tale.

Præsidenten sagde, at han seriøst vil vurdere russernes forslag om at få de syriske våben i internationale hænder for derefter at få dem ødelagt. Men Obama har dog visse forbehold, hvis planen skal virke, lyder det.

- En aftale må verificere, at Assad-regimet overholder sine forpligtelser, men dette initiativ har potentialet til at fjerne truslen fra kemiske våben uden brug af magt, siger Obama.

- Især fordi Rusland er en af Assads stærkeste allierede, tilføjer han.

Obama vil arbejde sammen med russerne og kineserne for at få en FN-resolution, der skal presse præsident Bashar al-Assad til at opgive sine kemiske våben.

Derfor har han bedt Kongressen i Washington vente med en afstemning om et eventuelt militært angreb.

Obama holder dog fortsat døren åben for et kortvarigt og målrettet luftbombardement af Syrien, hvis diplomatiet fejler. Men sikkert er det, at der ikke kommer amerikanske landtropper til Syrien, forsikrer han.

USA's udenrigsminister, John Kerry, sagde tirsdag, at kun "en fuld resolution fra FN's Sikkerhedsråd kan skabe tillid til en russisk plan for Syriens kemiske våben".

USA venter på et detaljeret russisk forslag om, hvordan Syriens kemiske våbenlagre kan sikres, siger Kerry. Han mødes torsdag med sin russiske modpart, Sergej Lavrov, for at drøfte krisen.

Den syriske regering har accepteret Ruslands forslag om at anbringe landets kemiske våben under international kontrol, så de efterfølgende kan destrueres. Det sker for at undgå et militært angreb fra USA.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst