Obama: Ikke USA's job at gøre Afghanistan perfekt

USA vil trække alle soldater ud af Afghanistan inden 2017, bekræfter præsident Barack Obama.

28. maj 2014 01:44

USA's præsident, Barack Obama, bekræfter, at 9800 amerikanske soldater skal blive i Afghanistan ved udgangen af 2014, hvis afghanerne underskriver en sikkerhedsaftale med USA. Planen er, at alle amerikanske soldater skal være ude af det krigshærgede land inden 2017.

- Vi må erkende, at Afghanistan ikke bliver noget perfekt sted, og at det heller ikke er USA's ansvar at gøre det til et perfekt sted, siger Obama på et kort pressemøde i Det Hvide Hus' rosenhave.

- Afghanistans fremtid skal afgøres af afghanerne selv. Det, USA kan og vil gøre, er at sikre vores egne interesser og hjælpe med at give afghanerne en chance for at søge en længe ventet og hårdt fortjent fred, tilføjer han.

Dermed sætter præsidenten et foreløbigt punktum i USA's mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan, hvor amerikanerne satte militæret ind få uger efter terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon i september 2001, da præsident George W. Bush indledte sin krig mod terror.

- I år vil vi bringe USA's længste krig til en ansvarlig slutning, siger Obama.

Han understreger samtidig, at de 9800 soldater kun vil blive i Afghanistan fra årsskiftet, hvis Afghanistan underskriver en længe diskuteret sikkerhedsaftale med USA, som landets afgående præsident, Hamid Karzai, hidtil har nægtet at underskrive.

De to afghanske præsidentkandidater, Abdullah Abdullah og Ashraf Ghani, der skal ud i en anden valgrunde 14. juni, har angiveligt begge tilkendegivet, at de vil underskrive sikkerhedsaftalen.

- Denne aftale er afgørende for at kunne give vores soldater den autoritet, de behøver, for at være i stand til at udføre missionen og samtidig respektere afghansk suverænitet, siger Obama.

- Så jeg håber, vi kan få dette gjort.

Obama har tirsdag talt i telefon med præsident Karzai for at informere ham om USA's fremtidige planer i det uroplagede land.

USA har i øjeblikket cirka 32.000 soldater i Afghanistan.

/ritzau/AFP

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...