Obama: Ikke USA's job at gøre Afghanistan perfekt

USA vil trække alle soldater ud af Afghanistan inden 2017, bekræfter præsident Barack Obama.

USA's præsident, Barack Obama, bekræfter, at 9800 amerikanske soldater skal blive i Afghanistan ved udgangen af 2014, hvis afghanerne underskriver en sikkerhedsaftale med USA. Planen er, at alle amerikanske soldater skal være ude af det krigshærgede land inden 2017.

- Vi må erkende, at Afghanistan ikke bliver noget perfekt sted, og at det heller ikke er USA's ansvar at gøre det til et perfekt sted, siger Obama på et kort pressemøde i Det Hvide Hus' rosenhave.

- Afghanistans fremtid skal afgøres af afghanerne selv. Det, USA kan og vil gøre, er at sikre vores egne interesser og hjælpe med at give afghanerne en chance for at søge en længe ventet og hårdt fortjent fred, tilføjer han.

Dermed sætter præsidenten et foreløbigt punktum i USA's mangeårige tilstedeværelse i Afghanistan, hvor amerikanerne satte militæret ind få uger efter terrorangrebet på World Trade Center og Pentagon i september 2001, da præsident George W. Bush indledte sin kamp mod terror.

Obama understreger, at de 9800 soldater kun vil blive i Afghanistan ved årsskiftet, hvis Afghanistan underskriver en længe diskuteret sikkerhedsaftale.

De to afghanske præsidentkandidater, der skal ud i en anden valgrunde 14. juni, har angiveligt begge tilkendegivet, at de vil underskrive sikkerhedsaftalen.

- Denne aftale er afgørende for at kunne give vores soldater den autoritet, de behøver, for at være i stand til at udføre missionen og samtidig respektere afghansk suverænitet, siger Obama.

- Så jeg håber, vi kan få dette gjort.

USA har i øjeblikket cirka 32.000 soldater i Afghanistan.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.