Udland

Obama inviterer Egyptens præsident til USA

Egyptens nyvalgte præsident er inviteret til Washington, som ønsker dialog med islamister i Mellemøsten.

Obama inviterer Egyptens præsident til USA

Præsident Barack Obama vil mødes med Egyptens første islamistiske leder, den nyligt valgte Mohamed Mursi, i forbindelse med FN's Generalforsamling i september, siger en amerikansk embedsmand.

Det er en bekræftelse af den melding, der tidligere søndag blev givet af en egyptisk embedsmand.

- Præsident Obama har sendt en invitation til præsident Mursi om et besøg i USA, når han deltager i FN's Generalforsamling i september, siger den egyptiske regeringsrådgiver Yasser Ali, efter at Mursi havde haft drøftelser med den amerikanske viceudenrigsminister, William Burns.

USA har forsigtigt rakt ud efter Mursi samtidig med, at amerikanske embedsmænd forudser en mere kompliceret og mindre forudsigelig forbindelse med den betydningsfulde arabiske nation.

Inden mødet med Obama i New York rejser USA's udenrigsminister, Hillary Clinton, på officielt besøg til Egypten 14. juli.

På trods af Mursis islamistiske baggrund, så fik bekræftelsen af hans valg Obamas administration til at ånde lettet ud. USA frygtede, at militæret ikke ville anerkende hans sejr og som følge skabe nyt kaos i Egypten.

USA var allieret med den afsatte præsident Hosni Mubarak, og det har traditionelt lagt afstand til islamistiske grupper.

Men det blev sidste år en ny udenrigspolitisk kurs at åbne formelle kontakter til Det Muslimske Broderskab, som står bag valgsejren til Mursi.

Mursi, som blev taget i ed i præsidentembedet for godt en uge siden, er landets første frit valgte leder og det første statsoverhoved efter Mubarak.

Mursi, der vandt valget 16.-17. juni, blev tvunget til at afgive ed i retten i stedet for i parlamentet, fordi militæret havde opløst den islamistisk-ledede forsamling efter en retskendelse tidligere på måneden.

Mursi havde før sin formelle indsættelse ladet sig tage symbolsk i ed i Kairo foran titusinder af tilhængere på Tahrir-pladsen, som har været centrum for det folkelige oprør.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.