Udland

Obama kvæler russisk håb for Syrien og fordømmer Assad

Syriens præsident, Bashar al-Assad, er en tyran, siger USA's præsident, som lægger afstand til et samarbejde.

Barack Obama lægger i sin tale i FN's Generalforsamling klar afstand til et samarbejde med præsident Bashar al-Assad om en fredsproces i Syrien.

Det sker kort inden, at han drøfter spørgsmålet med Ruslands præsident, Vladimir Putin, i New York.

Den amerikanske præsident fordømmer Assad, som han kalder en tyran. Obama siger om Syrien, at styret i Damaskus har "kastet tøndebomber og slagtet børn".

Udmeldingen vil formentlig ærgre Putin, der havde lugtet en chance for at tage teten i løsningen af verdens aktuelt største konflikt, men USA har ikke lukket døren for dialog, slår Obama fast.

- USA står klar til at samarbejde med alle lande, herunder Rusland og Iran, for at løse denne konflikt, sige Obama.

- Men vi må se i øjnene, at man ikke kan vende tilbage til status quo før krigen efter så store blodsudgydelser og en massakre som denne, siger præsidenten.

Bemærkningen falder på et tidspunkt, hvor hele verden holder vejret før Obamas møde med Putin, som den seneste tid har oprustet betydeligt i Syrien for at støtte Assad i kampen mod det oprør, der har stået på i fem år.

Putin taler også i FN's Generalforsamling mandag.

Ifølge FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, sidder fem lande med nøglen til løsningen på konflikten i Syrien, nemlig USA, Rusland, Iran, Tyrkiet og Saudi-Arabien.

- Men vi kan ikke forvente, at der sker fremskridt, så længe ingen er villige til at gå på kompromis, siger Ban Ki-moon.

USA leder en koalition, som bekæmper gruppen Islamisk Stat i Syrien.

Amerikanernes militære mission i Syrien sker uden koordinering med Assad modsat Rusland, som samarbejder med styret i Damaskus.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst