Udland

Obama: Libysk valg en demokratisk milepæl

USA lover at være partner for Libyens nye ledere efter vellykket valg.

Obama: Libysk valg en demokratisk milepæl

Præsident Barack Obama hylder Libyens valg som en milepæl i den demokratiske overgangsperiode efter fjernelsen af Muammar Gadaffis regime.

- Efter mere end 40 år, hvor Libyen har været underlagt en diktator, så har landets historiske valg understreget, at Libyens fremtid er i den libyske befolknings hænder, siger Obama i en erklæring.

Her gør den amerikanske præsident det også klart, at han ser landets situation som en følge af amerikanernes beslutning om at deltage i Nato-luftangreb til fordel for oprørsstyrkerne.

- USA er stolt over den rolle, som vi spillede som støtte for den libyske revolution og som beskytter af den libyske befolkning, siger Obama og slår videre fast, at amerikanerne fremover vil være partner for Libyen i opbygningen af demokratiske institutioner.

Efter lørdagens historiske valg står liberale grupper ifølge de foreløbige resultater stærkest ved stemmeoptællingerne.

- De Nationale Styrkers Alliance har opnået gode resultater i nogle af storbyerne - dog ikke i Misrata. De har en klar føring i Tripoli og Benghazi. Men det er tæt løb for os i den sydlige del af landet, siger Mohammed Sawan fra Justits- og Konstruktionspartiet, som er Det Muslimske Broderskabs parti.

Generalsekretæren i den store liberale koalition siger også, at kandidater fra hans parti fører over det meste af landet.

- De første meldinger viser, at koalitionen fører i de fleste valgkredse, siger Faisal Krekshi, som er generalsekretær i De Nationale Styrkers Alliance.

Alliancen er en koalition af 58 partier og 76 uafhængige kandidater, der er anført af Mahmoud Jabril, der var midlertidig premierminister under revolutionen sidste år.

Ved valget skal vælges 200 medlemmer til en grundlovsforsamling, som skal føre tilsyn med regeringen, udarbejde en ny forfatning og planlægge en ny valgrunde til parlaments- og præsidentvalg.

/ritzau/AF

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.