Udland

Obama ønsker kompromis med Republikanerne

USA's præsident, Barack Obama, ønsker et kompromis om løsninger på USA økonomiske problemer med Republikanerne

Obama ønsker kompromis med Republikanerne

USA's præsident, Barack Obama, er parat til at indgå kompromisser med Republikanerne i Kongressen for at nedbringe underskuddet på det amerikanske statsbudget.

Det siger Obama på sit første pressemøde i Det Hvide Hus, efter at han blev genvalgt for en uge siden.

- Vi står over for store beslutninger om skatten, jobbene og underskuddet inden årets udgang. Jeg er åben for kompromisser, og jeg er åben for nye idéer, og jeg tror, der er gode muligheder for en bred løsning, siger han.

USA står over for, hvad amerikanerne selv kalder en "fiscal cliff", der indebærer en kombination af allerede vedtagne skattestigninger og besparelser på statsbudgettet, der efter planen træder i kraft fra nytår.

Politikere og økonomer frygter, at det vil medføre et stort fald i amerikanernes købekraft og dermed efterspørgslen, der vil føre til en ny økonomisk nedtur.

Obama siger, at han ikke vil hæve skatten for den amerikanske middelklasse eller for små og mellemstore virksomheder.

- Amerikanere med en indtægt på under 250.000 dollar (godt halvanden million kroner) skal ikke betale mere i skat, siger han.

Derimod ønsker han at hæve skatten for de aller rigeste amerikanere. Det har republikanerne hidtil været modstandere af.

I forbindelse med skandalen omkring den tidligere chef for efterretningstjenesten CIA, David Petraeus, der er trådt tilbage efter en sexaffære, siger Obama, at der ikke er tegn på, at hemmeligstemplet materiale er blevet afsløret som følge af den sexskandale.

Præsident Barack Obama lover også, at han i de kommende måneder vil gøre et nyt forsøg på at få en dialog i gang med Iran om landets atomprogrammer.

- Vi vil ikke lade Iran få atomvåben. Men jeg tror, at der stadig er mulighed for at løse dette diplomatisk, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.