Udland

Obama og Romney ser spændt mod Wisconsin

USA venter med spænding på afgørelse af guvernørvalg i Wisconsin, som kan få indflydelse på præsidentvalgkamp.

Obama og Romney ser spændt mod Wisconsin

Vælgerne er tirsdag begyndt at strømme til stemmeurnerne i delstaten Wisconsin i det nordlige USA, hvor de skal afgøre, om den republikanske guvernør Scott Walker skal afsættes til fordel for demokraten Tom Barrett, borgmester i Milwaukee.

De over tre millioner vælgeres afgørelse bliver fulgt med spænding i resten af USA og især i de rivaliserende politiske lejre op til præsidentvalget i november.

Både den demokratiske præsident, Barack Obama, og dennes republikanske udfordrer, Mitt Romney, satser på sejr i svingstaten Wisconsin, hvor Obama vandt sikkert i 2008.

- Det her vil give et fingerpeg om, hvad vej de politiske vinde blæser i Wisconsin, siger Steven Schier, politisk analytiker, til nyhedsbureauet Reuters.

- Det får betydning for præsidentvalgkampen og den nationale politik, tilføjer han.

Wisconsin har nemlig været skueplads for et af de mest bitre politiske opgør i amerikansk politik i nyere tid, efter at Scott Walker sidste efterår fratog fagforeningerne for offentligt ansatte deres ret til kollektive forhandlinger.

Guvernørens beslutning skabte voldsomt røre i delstaten og resten af USA. Og tirsdagens valg kommer som følge af en underskriftindsamling, som fagforeningerne - der traditionelt støtter Demokraterne - har stået i spidsen for.

Niels Bjerre-Poulsen, lektor på Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet, fortæller, at meningsmålingerne spår en sejr til Scott Walker, men at intet er afgjort.

- Fagbevægelsen håber, at den kan mobilisere tilstrækkeligt mange vælgere, så resultatet bliver et andet, siger han til Ritzau.

Ifølge lokale medier blev der tirsdag rapporteret om lange køer ved valgstederne.

Præsident Obama har stort set holdt sig ude af det bitre opgør i Wisconsin for ikke at blive trukket med ned af sin demokratiske partifælle Tom Barretts forventede nederlag og støde uafhængige vælgere fra sig i svingstaten.

- Jeg står ved Tom Barretts side. Han vil blive en fremragende guvernør, skrev Obama dog mandag aften ifølge nyhedsbureauet AFP på Twitter.

/ritzau/