Udland

Obama prøver at bryde Syrien-dødvande ved G20-møde

USA's præsident taler i Rusland nok engang for angreb, men der er fastlåste fronter i diskussioner om Syrien.

Obama prøver at bryde Syrien-dødvande ved G20-møde

USA's præsident, Barack Obama, har på et topmøde i Rusland gjort det klart over for G20-landenes ledere, at han har meget stærk tillid til efterretningsoplysninger om, at syriske styrker anvendte kemiske våben mod civile i sidste måned.

Og han understreger behovet for at opretholde et internationalt forbud mod disse våben.

Rådgivere fra Det Hvide Hus siger, at den amerikanske præsident fremlagde sin sag i et længere indlæg under middagen torsdag aften ved G20-topmødet i Skt. Petersborg.

Ben Rhodes, der er blandt Obamas nære sikkerhedsrådgivere, siger, at præsidenten igen understregede, at hans regering har meget stor tiltro til oplysningerne om, at Assads regering stod bag et giftgasangreb, som dræbte 1429 mennesker.

Obama gentog det samme budskab fredag, da han havde drøftelser med Kinas præsident, Xi Jinping, i Skt. Petersborg. Både Putin og Xi har i FN's Sikkerhedsråd blokeret for FN-resolutioner, som ville give grønt lys for en militær aktion.

Embedsmænd fra Obamas stab fastslår, at "Rusland har ikke noget at tilføje til diskussionerne om Syrien i USA. De siger samtidig, at russerne konsekvent undgår at talte om kernen i problemerne.

- Vi ønsker ikke en endeløs proces i FN's Sikkerhedsråd, som ikke fører nogen steder hen, siger kilderne.

Rusland udsendte fredag da også en ny advarsel til USA, hvor Moskva advarer Washington mod at angribe Syriens kemiske våbenarsenal.

- Med særlig stor bekymring erfarer vi, at den militære infrastruktur i Syrien, som er af betydning for integriteten og sikkerheden omkring landets kemiske arsenaler, er blandt de mulige mål for militære angreb, skriver det russiske udenrigsministerium.

Obama planlægger et begrænset angreb for at straffe Assad-styret for det kemiske angreb, men han har bedt Kongressen give grønt lys for et sådant angreb, og afstemningerne i Senatet og Repræsentanternes Hus ventes først i næste uge.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.