Udland

Obama: Putin skal anerkende Ukraines nye præsident

Rusland skal holde op med at finansiere og bevæbne separatister i det østlige Ukraine, siger præsidenten.

Rusland bliver nødt til at anerkende Ukraines nye præsidents legitimitet, hvis landet ønsker at bringe de seneste måneders krise til ophør, siger Barack Obama.

Den amerikanske præsident mødtes fredag med sin russiske kollega, Vladimir Putin, og Obama siger, at han vægter samarbejdet med Rusland højt, når det eksempelvis gælder Irans atomaftale og krigen i Afghanistan.

- Men situationen i Ukraine er nødt til at blive løst, siger Obama til tv-stationen NBC.

- Og det forudsætter, at hr. Putin anerkender, at Ukraine netop har valgt hr. Porosjenko som legitim præsident, der vil blive taget i ed lørdag, og at hr. Putin og Ukraines regering forsøger at løse uoverensstemmelserne mellem de to lande, fortsætter Obama.

Putin og Ukraines nyvalgte præsident, Petro Porosjenko, holdt fredag et kort møde i forbindelse med D-dag-højtideligheden i Normandiet, hvor flere verdensledere var samlet. Heriblandt også den amerikanske præsident.

Putin udtalte efter mødet, at Porosjenko har en god "tilgang" til problemerne. Men han understregede, at Ukraine må stoppe sine "afstraffende" militære operationer i det sydøstlige Ukraine.

Obama siger til gengæld, at Rusland skal stoppe med at "finansiere og bevæbne separatister, der har forvoldt kaos i den østlige del af landet". Siden midten af april har omkring 200 mennesker mistet livet i urolighederne.

- Hvis Rusland begynder at handle i overensstemmelse med basale internationale principper, er jeg sikker på, at forholdet mellem USA og Rusland vil blive forbedret, siger Obama.

USA's vicepræsident, Joe Biden, vil være til stede, når milliardæren Porosjenko lørdag bliver indsat som præsident. Også Danmarks udenrigsminister, Martin Lidegaard (R), er med til ceremonien.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.