Udland

Obama skitserer i Athen sin vision for demokrati

USA's afgående leder vil holde tale i Athen - demokratiets vugge - om tiltagende populisme.

U.S. President Barack Obama acknowledges applause after delivering a speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in Athens, Barack Obama Foto: Reuters/Kevin Lamarque

U.S. President Barack Obama acknowledges applause after delivering a speech at the Stavros Niarchos Foundation Cultural Center in Athens, Barack Obama Foto: Reuters/Kevin Lamarque

Præsident Barack Obama holder onsdag en med spænding imødeset tale om sine visioner for demokrati på et tidspunkt, hvor mange mener populisme tager til.

Den afgående amerikanske leder holder talen i Grækenlands hovedstad, Athen, som er demokratiets vugge.

En voldelig demonstration med omkring 2500 demonstranter er blevet opløst af politiet i Athen under Obamas besøg.

USA's præsident ankom til den græske hovedstad tirsdag, hvor han anslog nogle af de gennemgående temaer i talen - blandt andet "udbredt frustration og vrede blandt vælger, som føler sig løbet over ende af en hurtig globalisering".

- Den lærestreg, som jeg mener, vi har fået, og som måske gælder på tværs af landegrænserne, er, at vi bliver nødt til at gribe ind over for ulighed, siger Obama.

Udtalelsen er en kommentar til en tiltagende populisme, som har vakt bekymring blandt USA's europæiske allierede efter Donalds Trumps sejr ved præsidentvalget.

Trump fik ved valget mange stemmer på at udtrykke skepsis, mistillid og frygt til globaliseringen og til den politiske elite og demokratiets regerende institutioner.

Den kommende amerikanske leder har også budt det velkomment, at Storbritannien efter en folkeafstemning i juni forbereder sig på en udtræden af EU.

Trump har desuden fremsat udtalelser, der har skabt tvivl om hans holdning til Nato, der har sikret relativ fred på det europæiske kontinent i årtier.

I talen i Athen vil Obama trække forskellige historiske linjer op, inden han senere onsdag flyver videre til Berlin, hvor han vil forsikre de europæiske allierede om USA's fortsatte engagement i Nato.

Obama skal i Berlin mødes med forbundskansler Angela Merkel, den britiske premierminister, Theresa May, og Frankrigs præsident, François Hollande.

Den britiske premierminister talte i telefon med Trump torsdag. Både hun og Trump understregede, at de vil bygge videre på det "særlige forhold", der består mellem Storbritannien og USA.

/ritzau/AFP

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.