Udland

Obama streger bramfri filippinsk præsident fra mødekalender

Efter at Filippinernes præsident har kaldt USA's præsident en horeunge, har Obama aflyst planlagt møde.

LAOS-ASEAN-SUMMIT, Barack Obama Foto: Scanpix/Noel Celis

LAOS-ASEAN-SUMMIT, Barack Obama Foto: Scanpix/Noel Celis

Det Hvide Hus aflyser et møde mellem præsident Barack Obama og Filippinernes præsident, Rodrigo Duterte.

Det skriver CNN og andre amerikanske medier sent mandag aften dansk tid. Aflysningen kommer, efter at Duterte har kaldt Obama for en "horeunge".

Mødet mellem de to skulle havde fundet sted i forbindelse med Asean-topmødet tirsdag i Laos. I stedet skal Obama nu mødes på tomandshånd med Sydkoreas præsident, Park Geun-Hye, oplyser Det Hvide Hus.

Dutertes nedladende bemærkning om Obama faldt på en pressekonference i Filippinerne inden præsidenten satte kurs mod Laos og tirsdagens sydøstasiatiske topmøde.

Den kontroversielle Rodrigo Duterte var tilsyneladende edderspændtrasende på Obama og sagde, at han ville skælde Obama ud, hvis han ville forsøge at belære ham om, hvilken narkopolitik Filippinerne skal føre.

- Du skal være respektfuld og ikke bare fyre spørgsmål af. Din horeunge, jeg vil forbande dig i det forum, sagde Duterte inden afrejsen.

På et pressemøde inden afrejsen betegnede Obama den filippinske præsident som "en farverig fyr".

Obama tilføjede, at han har bedt sin stab vurdere, om det overhovedet er muligt at føre "konstruktive, produktive samtaler" med Duterte.

- Det filippinske folk er nogle af vores nære venner og allierede, og vi har indgået traktater sammen. Men jeg vil altid gerne sikre mig, at hvis jeg har et møde, så er det produktivt og vi får arbejde fra hånden, sagde Obama.

Overvejelserne er nu mundet ud i en aflysning af det bilaterale møde.

USA og andre dele af det internationale samfund har sammen med en lang række menneskerettighedsorganisationer kritiseret Dutertes meget hårde linje imod narkokriminalitet.

Den nyvalgte filippinske præsident gik til valg på, at han ville slå narkohandlere og andre kriminelle ihjel. Og det valgløfte har han leve op til. Siden Duterte tiltrådte for to måneder siden, er flere end 2400 formodede kriminelle blevet dræbt af filippinsk politi og sikkerhedsstyrker.

Mandag aften ankom Obama til Laos, og han er dermed den første amerikanske præsident, der besøger det asiatiske land.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst