Obama tæt på at kunne få atomaftale gennem Kongressen

Obama mangler kun én stemme mere for atomaftalen for at sikre, at Republikanerne ikke kan spænde ben for den.

Udland 1. september 2015 21:30 - Opdateret 1. september 2015 21:59

Atomaftalen med Iran kom et stykke tættere på at slippe levende igennem en godkendelse i USA's kongres, da den demokratiske senator Chris Coons meddelte, at han støtter aftalen.

- Jeg støtter denne aftale, fordi det fører til en begrænsning af det iranske atomprogram i de næste 15 år med fuld opbakning fra det internationale samfund, siger Coons.

Dermed har i alt 33 senatorer - heraf 31 demokratiske og to uafhængige - sagt, at de vil stemme ja til atomaftalen med Iran.

Præsident Barack Obama skal bruge mindst 34 støtter i Kongressen for at sikre, at Republikanerne ikke kan tage livet af aftalen, når de amerikanske folkevalgte skal stemme om den senest 17. september.

Inden da ventes republikanerne at fremsætte en resolution mod aftalen, som har gode chancer for at blive vedtaget med mindst 51 overvejende republikanske stemmer.

Men Obama har på forhånd sagt, at han vil nedlægge veto mod den republikanske resolution.

Hvis modstanderne af atomaftalen vil underkende præsidentens veto, skal de sikre sig to tredjedele af stemmerne fra Senatets 100 medlemmer. Det kan ikke lade sig gøre, hvis 34 senatorer bakker op om aftalen.

Hidtil har to demokratiske senatorer sagt, at de stemmer imod atomaftalen. Det samme gør langt størstedelen af de republikanske senatorer.

De 15 medlemmer af FN's Sikkerhedsråd har enstemmigt blåstemplet aftalen, som Iran og Sikkerhedsrådets faste medlemmer plus Tyskland forhandlede på plads i juli.

Aftalens hovedformål er at forhindre Iran i at udvikle atomvåben.

/ritzau/Reuters

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...