Udland

Obama til Putin: Der vanker sanktioner efter Krim-valg

Mens USA og resten af Vesten har travlt med at fordømme Krim-afstemningen, erklærer Putin den for gyldig.

Søndagens folkeafstemning på den ukrainske Krim-halvø om tilslutning til Rusland er "fuldstændig i overensstemmelse med normerne i international lov".

Sådan lød meddelelsen fra den russiske præsident, Vladimir Putin, da han søndag aften nok engang diskuterede situationen i Ukraine med USA's præsident, Barack Obama, over telefonen.

Det Hvide Hus har erklæret søndagens folkeafstemning for ulovlig med den begrundelse, at afstemningen om løsrivelse både strider mod Ukraines forfatning og international ret.

Og Barack Obama understregede over sin russiske kollega, at USA og europæiske partnere er klar til at "indføre yderligere sanktioner". Blandt andet ventes EU's udenrigsministre mandat at indføre indrejseforbud mod navngivne russere.

Krisen kan dog stadig løses på diplomatisk vis, men kun hvis russisk militær stopper fremmarchen i Ukraine, lyder det fra Det Hvide Hus efter samtalen.

Putin brugte ifølge en Kreml-talsmand også telefonsamtalen til at udtrykke bekymring over, at den fungerende ukrainske regering ikke formår at "standse volden mod russisktalende personer i Ukraine".

Putin udtrykker desuden et ønske om, at observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, OSCE, skal indsættes i alle regioner af det uroplagede Ukraine.

Samme ønske fremsatte den tyske forbundskansler, Angela Merkel, da hun tidligere søndag talte i telefon med Putin.

Den igangværende OSCE-mission i Ukraine udløber søndag, men en talskvinde fra organisationens hovedkontor i Wien bekræfter over for Ritzau, at der højst sandsynligt mandag vil blive afholdt et møde med en forlængelse af missionen på dagsordenen.

På trods af, at Putin og Obama er meget uenige om lovligheden af søndagens afstemning og Krim-halvøens fremtid, enedes de to statsoverhoveder i deres telefonsamtale om, at de sammen bliver nødt til at finde løsning på konflikten.

- På trods af vores forskelligheder er det nødvendigt i fællesskab at søge efter måder at stabilisere situationen i Ukraine, lyder det i en meddelelse fra Kreml.

De foreløbige valgresultater fra søndagens afstemning viser, at 95,5 procent af vælgerne på Krim har stemt for, at den ukrainske halvø skal tilslutte sig Rusland.

Den prorussiske premierminister på Krim, Sergej Aksjonov, vil mandag officielt erklære halvøen for uafhængig af Ukraine og i stedet ansøge om at blive en del af Rusland.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.