Udland

Obama: Våben-udvalg skal komme med forslag i januar

Vi vil ikke kunne undgå alle skyderier, men det er ikke en undskyldning for ikke at prøve, siger præsidenten.

Obama: Våben-udvalg skal komme med forslag i januar

USA's præsident, Barack Obama, vil forhindre hændelser som skudmassakren i Newtown, der fredag kostede 28 mennesker livet - heriblandt 20 børn i alderen seks til syv år.

Derfor skal en særlig gruppe allerede i januar fremsætte konkrete forslag, der kan være med til at forhindre en gentagelse af den tragiske episode.

- Hvis der bare er en enkelt ting, som vi kan gøre for at forhindre disse hændelser, så har vi alle en forpligtigelse til at forsøge, siger Barack Obama.

Obama anerkender, at USA har en stærk tradition for at bære våben. Og at det er en tradition, der er blevet givet videre fra generation til generation.

Men han understreger, at ved at holde kraftige våben ude af hænderne på farlige mennesker, så kan tragedier som den i Connecticut fredag undgås.

- Vi vil ikke kunne undgå dem alle, men det er ikke en undskyldning for ikke at prøve, siger præsidenten.

Obama siger, at kraftige våben ikke bør være tilgængelige.

- Jeg vil bruge alle mine beføjelser som præsident til at hindre flere tragedier som den i Newtown, siger han og understreger, at det vil kræve kompromisvilje og mod at få ændret lovgivningen.

Vicepræsident Joe Biden skal lede arbejdet med at skabe mere våbenkontrol.

Ifølge rådgivere i Det Hvide Hus vil Obama ikke lægge sig fast på en bestemt politik, men processen har fået en vigtig prioritet i hans anden regeringsperiode.

Nye restriktioner over for farlige våben vil efter al sandsynlighed møde massiv modstand hos republikanerne, som mener, at det vil være i strid med forfatningens bestemmelser om, at det skal være tilladt at bære våben.

Våbenkontrol har samtidig lav prioritet hos mange amerikanske politikere, fordi våben er populære i det amerikanske samfund, hvor The National Rifle Association har stærke allierede i begge de store partier.

Opinionsmålinger viser, at de amerikanske vælgere står delt i spørgsmålet - også efter grufulde skudmassakrer, der gang på gang har rystet nationen. Der er ikke blevet ændret en vigtig våbenlov i USA siden 1994.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.