Udland

Obama: Våbenhvile i Ukraine er et positivt skridt

Præsidenten vil fortsat holde nøje øje med situationen i voldsprægede Ukraine, lyder det.

USA's præsident, Barack Obama, reagerer med forsigtig optimisme på nyheden om en våbenhvile mellem Ukraines regering og oppositionens ledere.

Han hilser våbenhvilen velkommen - hvis den bliver implementeret - lyder det i en fælles udtalelse fra Obama og den canadiske premierminister, Stephen Harper.

I en udtalelsen, der har Det Hvide Hus som afsender, fordømmer de to ledere volden i Kijev, der har kostet mindst 26 personer livet.

- Lederne har bemærket rapporterne om en våbenhvile mellem regeringen og oppositionen, hvilket - såfremt den bliver implementeret - vil være et positivt skridt fremad i bestræbelserne på en meningsfuld dialog.

- De er enige om, at de vil fortsætte med at holde et tæt øje med situationen for at sikre, at handling afspejler ord, hedder det i meddelelsen, der kommer i forbindelse med et møde mellem de to nordamerikanske ledere.

De opfordrer det ukrainske militær til at udvise selvbeherskelse og ikke blive involveret i spørgsmål, der bør håndteres af civile, hedder det.

Onsdag aften lød det, at Ukraines præsident, Viktor Janukovitj, og oppositionslederne Vitalij Klitsjko og Arsenij Jatsenjuk var blevet enige om en våbenhvile.

- Baseret på resultaterne af mødet annoncerer parterne en våbenhvile og begyndelsen på en forhandlingsproces med henblik på at afslutte blodsudgydelserne og påbegynde en stabilisering af situationen i landet til gavn for civil fred, lød det i en erklæring.

Tirsdag eskalerede demonstrationerne i Ukraine og udviklede sig til de værste sammenstød i landets tre måneder lange konflikt mellem Janukovitj og modstandere af regeringen.

Inden meldingen om våbenhvilen havde Obama advaret om, at det vil få konsekvenser, hvis situationen fortsætter i det uroplagede land.

/ritzau/Reuters

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst