Obel-penge til forskning

Et nyt forskningsprojekt skal bygge på Michael Gaihedes forskning, som bryder med den traditionelle behandlingsform med anlæggelse af dræn i ørene
3. oktober 2016 15:30

Mellemørebetændelse er en sygdom, som både rammer voksne og børn i dag.

Hele 30 procent af Danmarks børn får indlagt dræn i ørene, inden de bliver 10 år.

Mange af de børn oplever efterfølgende blivende skader, som kan føre til yderligere anlæggelse af dræn.

Operationer i mellemøret kan i sidste ende medføre sproglige og indlæringsmæssige vanskeligheder på grund af den nedsatte hørelse, som skaderne giver.

Overlæge Michael Gaihede er en respekteret og anerkendt forsker i mellemøresygdomme med et solidt internationalt og nationalt netværk.

Et nyt forskningsprojekt skal derfor bygge på Michael Gaihedes forskning, som bryder med den traditionelle behandlingsform med anlæggelse af dræn i ørene.

I stedet skal slimhindens struktur undersøges hos både raske og syge børn, da dræn kan undgås ved at gribe ind på et tidligere stadie.

Det Obelske Familiefond har valgt at støtte Aalborg Universitetshospital med 2 millioner kroner til projektet, som kan være startskuddet til en ny behandlingsform til gavn for voksne og børn med senfølger af mellemørebetændelse.

Knogleskørhed

Prognosen for patienter med lymfeknudekræft er forbedret væsentligt de senere år.

Dog er der stadig risiko for senbivirkninger, og her er en af de hyppigste senfølgesygdomme osteoporose, som er en afkalkning af knoglerne, der kan give knoglebrud.

Mere end 250.000 personer i Danmark lider i dag af sygdommen, der kan give nedsat livskvalitet og samtidig udgør en stor omkostning for samfundet til behandlinger og hospitalsindlæggelser.

Aalborg Universitetshospital vil i et nyt forskningsprojekt undersøge, om lægemidlet Alandronat kan forebygge udviklingen af osteoporose for patienter, der er i behandling for lymfeknudekæft.

Behandling med Alandronat anvendes allerede til gigtsygdomme, men det er først nu, at effekten af lægemidlet skal forsøges med lymfecancer patienter.

Bag projektet står en velrenommeret forskningsgruppe, som Det Obelske Familiefond tidligere har støttet.

Ikke mindst derfor har Det Obelske Familiefond nu valgt at donere 400.000 kroner til projektet, som kan bidrage med ny viden til et uudforsket område.

Krigsveteraner

Hver femte nordjyske soldat og krigsveteran har i dag en form for psykisk lidelse eller befinder sig i en krisetilstand. En sygdom, som først og fremmest er ødelæggende for den enkelte, men dernæst også dyrt for samfundet.

KFUM’s Soldaterhjem i Aalborg tager nu initiativ til at starte projektet "Fitness for livet", som skal forebygge yderligere psykiske sygdomme gennem fysisk træning. Formålet med projektet er at skabe og opføre en rekreativ, dynamisk aktivitets- og fitnessplads, som skal være omdrejningspunkt for udendørs træning og socialt samvær for hjemvendte soldater med posttraumatisk stressforstyrrelse (PTSD).

Med projekt Fitness for Livet får krigsveteraner i Nordjylland et mentalt og socialt frirum, hvor de under trygge og kontrollerede forhold kan vende tilbage til en forholdsvis normal hverdag igen.

Derfor har Det Obelske Familiefond støttet projektet med 140.000 kroner, der skal gå til etableringen af aktivitetspladsen.

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...