Udland

Occupy Wall Street-bevægelse dømmes færdig

Iagttagere vurderer, at protestbevægelse mod finansverdenen allerede kan have udspillet sin rolle.

Occupy Wall Street-bevægelse dømmes færdig

Mere end otte måneder efter protestbevægelsen Occupy Wall Street blev kendt over hele verden for dets aktioner mod finansverdenen, stiller mange nu spørgsmålstegn ved bevægelsens muligheder for at overleve.

Donationer til demonstranterne i New York er svundet ind, og meningsmålinger viser, at opbakningen er væk i befolkningen til bevægelsen, der havde mottoet: "Vi udgør de 99 procent." Samtidig er mediernes interesse hurtigt forsvundet.

Voldelige sammenstød, kaos og påståede terrorplaner har betydet, at Occupy Wall Street kom på kollisionskurs med myndighederne, og mange iagttagere siger nu, at bevægelsen ikke har evnet at finde en ny strategier.

- De fleste sociologer, der som mig er venstreorienterede på en usentimental måde, anser bevægelsen for at være færdig, siger professor Theda Skocpol fra Harvard Universitet.

Skocpol har tidligere skrevet en bog om den højreorienterede republikanske bevægelse, der kalder sig Tea Party, og hun fremhæver, at denne bevægelse er langt bedre organiseret og har et langt mere raffineret netværk.

- Tea Party-medlemmerne er generelt ældre, og de er aktive i politik både nationalt og lokalt. Occupy-bevægelsen består af unge aktivister, der holder sig på afstand af politik, og som har været imod opbygningen af en hierarkisk organisation.

- Derfor har bevægelsen været meget sårbar, når dens teltbyer er blevet fjernet og dens protester er blevet stoppet.

/ritzau/Reuters