EMNER

Øget behov for uvildige rådgivere

Banker ikke altid de bedste at spørge til råds, siger investeringsrådgiver oven på Roskilde Bank-krise

Krisen i Roskilde Bank forstærker behovet for uvildige investeringsrådgivere, mener Morten Trebbien, investeringsfirmaet Substantia.

Krisen i Roskilde Bank forstærker behovet for uvildige investeringsrådgivere, mener Morten Trebbien, investeringsfirmaet Substantia.

AALBORG:Der bliver større efterspørgsel efter uvildig rådgivning, når det gælder forvaltningen af folks private formuer. Det forudser Morten Trebbien, der er investeringsrådgiver og den ene halvdel af investeringsfirmaet Substantia, der har kontorer i Aalborg og i Børkop ved Vejle. Senest har krisen i kølvandet på Roskilde Banks problemer åbnet folk øjne for, at bankfolk ikke kun er rådgivere – de er også sælgere. – Derfor tror jeg, der bliver mange flere som os, hvor folk kan få uvildig rådgivning. Vi er uafhængige og skal f.eks. ikke låne folk penge, de kan investere – f.eks. i bankens egne aktier, siger Morten Trebbien. For almindelige mennesker kan det være meget svært at gennemskue om bankens aktier nu også er værd at eje. Det var Roskilde Banks ikke – primært fordi banken havde meget store ejendomsrelaterede engagementer i selskaber med høj risiko. Kursfald på stribe I fredags reagerede aktiemarkedet voldsomt på nyheden om krisen i Roskilde Bank. Der var kursfald til en lang række banker – også en række af de nordjyske banker blev mindre værd. Ebh Bank faldt med 3,8, Spar Nord med 6,6, Sparekassen Himmerland med 4,7 og Morsø Bank med 0,6. Når markedet reagerede så voldsomt, er Morten Trebbien ikke i tvivl om, at det er de såkaldte "hysteriske kællinger" på aktiemarkedet, der slog til. Man er meget, meget følsomme, og der skal ikke megen uro til, før man sælger – og det går også udover prisen på ellers veldrevne banker. I Morten Trebbiens optik er der ingen af de nordjyske banker, der står forrest i køen, hvis der skal deles flere lussinger ud. – De, der er i fare, er typisk de mellemstore banker, der har valgt at løbe en stor risiko for at skabe vækst. Men når det begynder at gå galt, har de her banker ikke den store egenkapital, forklarer han. – De banker, der lever lidt mere stille, klarer sig måske knap så godt i opgangstider, men til gengæld klarer de sig bedre i nedgangstider, siger han.