Udland

Øjenvidne: Der hersker kaos i afrikansk land efter kup

Situationen er kritisk i Den Centralafrikanske Republik, der er ramt af plyndringer og kaos, siger dansk ngo.

Øjenvidne: Der hersker kaos i afrikansk land efter kup

Det skaber fornyet kaos og fattigdom i Den Centralafrikanske Republik, at oprørere søndag morgen er trængt ind i hovedstaden, Bangui.

Det vurderer Line Brylle, der er ansvarlig for Dansk Flygtningehjælps arbejde i Den Centralafrikanske Republik, og som befinder sig i FN-missionens base i området.

- Situationen har jo været ustabil i mange år i forvejen, men det er helt sikkert, at det her kaster landet tilbage i en endnu sværere situation med større fattigdom og mere kaos, siger hun.

Oprørernes angreb på Bangui er sket med stor hastighed. De nåede lørdag frem til udkanten af byen, fortsatte tidligt søndag deres offensiv, og inden middag var hovedstaden faldet.

Ifølge Line Brylle er der på nuværende tidspunkt kaos og plyndringer i byen, og Dansk Flygtningehjælp analyserer derfor situationen time for time, før organisationens folk begiver sig ud for at danne sig et indtryk af, hvordan den humanitære situation ser ud.

- Stemningen i Bangui er meget anspændt. Siden tidligt i morges har der været kampe i byen. Vi har fået at vide, at rebellerne er kommet ind i byen og har taget over, og der er stadig sporadiske skyderier, siger hun og fortsætter:

- Den her situation indebærer stor ødelæggelse for dele af landet og plyndringer af civilbefolkningen. Meget af det, vi har arbejdet på at forbedre, er selvfølgelig noget, vi er nødt til at starte forfra på, så snart vi ved, hvad der er muligt.

Oprørerne kommer fra forskellige oprørsgrupper i landet, der er gået sammen i den såkaldte Seleka-koalition. Tidligere på ugen genoptog de en væbnet kamp for at få landets præsident, François Bozize, afsat.

Det skete, efter at en to måneder gammel fredsaftale var kollapset i landet, fordi oprørerne ikke mente, at Bozize havde levet op til et løfte om at integrere oprørssoldaterne i den regulære hær.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.