Udland

Øjenvidne i Damaskus: De prøver at leve et normalt liv

Syrerne går på restauranter, handler på gaderne og er meget imødekommende. Under overfladen ulmer bekymringer.

Øjenvidne i Damaskus: De prøver at leve et normalt liv

En militær intervention mod Syrien har længe banket på døren, men den syriske befolkning er vant til at være under hårdt pres, så de prøver at leve så normalt som muligt.

Det forklarer Damaskus-bosiddende Kim S. Petersen, der er Dansk Flygtningehjælps landechef i Syrien.

- Som udlænding mærker du ikke presset ved det første. Folk stopper dig på gaden, giver dig hånden, spørger hvor du er fra og byder dig velkommen til Syrien. De er meget glade og imødekommende mennesker.

- Når de så er ovre den fase, så kan de godt begynde at fortælle om deres bekymringer, siger Kim S. Petersen til Ritzau.

Landechefen fortæller, at der de sidste tre uger har været meget mere aktivitet rundt omkring i byen end tidligere.

Det er de forskellige parter i konflikten, der har forsøgt at positionere sig i forventning om, at der vil ske noget i landet.

Det har blandt andet betydet, at der har været mere skyderi i gaderne. Alligevel fortsætter livet flere steder i Damaskus, hvor folk går på restauranter, handler i gaderne og på alle måder forsøger at leve et normalt liv.

- Man kan sige, at de steder, hvor der ikke foregår kamphandlinger, er en unaturlig boble i et land, hvor alt er kaos, siger Kim S. Petersen.

Den største forandring for manden på gaden er, at prisen på en lang række varer er højere end tidligere.

De rolige områder i Damaskus står i skarp kontrast til de områder, hvor den egentlige frontlinje er. Her er bygninger bombet og skudt i stykker, så der reelt ikke er andet end grus tilbage.

Det betyder, at mange indbyggere konstant er tvunget til at flytte rundt mod nye områder i byen, der bliver betegnet som mere sikre.

- De fleste interne fordrevne er søgt mod familie og venner. Men når folk flytter fra et kvarter til et andet i Damaskus på grund af forventninger om højere sikkerhed, så stiger prisen på boliger meget voldsomt i de områder, fortæller Kim S. Petersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst