Øko-bølgen ruller over Nordjylland

Salget af økologi i Nordjylland stiger mere end på landsplan - økologiske svin en mangelvare

Martin Bach
Preben Dra­strup: - Øko­lo­gis­ke svin er det mest giv­ti­ge, jeg har væ­ret med til, si­den 1980. Ar­kiv­fo­to: Tho­mas Vinth­er
Fødevarer 16. januar 2007 05:00

NORDJYLLAND: 2006 var året, hvor økologien for alvor slog igennem. Og i modsætning til tidligere er økologi ikke kun en sællert i København og Århus. Sidste år steg salget af økologiske varer i Coops butikker med 20 procent. I Nordjylland steg salget med 21 procent. - Det er flot når man tænker på, at Irma og København trækker en stor del af læsset. Jeg er selv overrasket over tallene, men de fortæller mig, at økologien nu definitivt er slået igennem i provinsen, siger Katrine Milman, miljøchef i Coop Danmark. Hun mener, at det især er børnefamilierne, der trækker væksten: - Man vil gerne give sine børn det bedste, og det fører måske til, at man udvider forbruget af økologi til resten af familien. Coops stigende salg af økologi er fordelt på stort set alle produktkategorier. Dog er især salget af økologisk svinekød vokset markant i 2006. Underskud af øko-svin Hos Friland, der er Europas største udbyder af økologisk kød, mærker man forbrugernes stigende købelyst. - Det seneste år er vores salg steget med 25 procent. Men det kunne have været 40 procent, hvis bare vi kunne følge med, siger direktør Karsten Deibjerg Kristensen og tilføjer, at der lige nu er mangel på leverandører af økologiske svin. - Det tager typisk to år at lægge om til økologisk svinebrug, og vi må sige, at vi var for forsigtige, da vi planlagde for to år siden, siger Karsten Deibjerg Kristen. Han glæder sig dog over, at produktionen stiger med 50 procent over de næste 16 måneder. Det sker i takt med, at flere landmænd lægger om til økologisk produktion. Blandt Frilands leverandører er brødrene Preben og Mogens Drastrup, der for to år siden besluttede at lægge deres landbrug nær Nibe om til økologisk svinebrug. - Vi har ikke fortrudt, at vi lagde om. Prisen er jo flot, og holder den de næste to år, så har vi ingen økonomiske spekulationer overhovedet. Økologiske svin er det mest givtige, jeg har været med til, siden jeg gik ind i landbruget tilbage i 1980, siger Preben Drastrup. Han og broren regner med at producere i alt 2500 økologiske svin i løbet af 2006.

Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...