Drastrup

Øko-svin lægger guldæg

I Nibe har to brødre besluttet sig for, at deres grise ikke længere kun skal være fritgående. De skal også være økologiske. Preben og Mogens Drastrup er nemlig overbeviste om, at økologiske grise er en god forretning.

I Nibe har to brødre besluttet sig for, at deres grise ikke længere kun skal være fritgående. De skal også være økologiske. Preben og Mogens Drastrup er nemlig overbeviste om, at økologiske grise er en god forretning.
Foto Thomas Vinther

I Nibe har to brødre besluttet sig for, at deres grise ikke længere kun skal være fritgående. De skal også være økologiske. Preben og Mogens Drastrup er nemlig overbeviste om, at økologiske grise er en god forretning. Foto Thomas Vinther

- Det ser ud til at være et guldæg. Der mangler økologiske grise, og vi har tegnet en kontrakt med Friland, som aftager de 2500 slagtesvin, vi regner med at levere om året. Friland manlger lige nu 300 økologiske grise om ugen, siger Preben Drastrup og tilføjer, at man som konventionel landmand kun lige kan betale regningerne og holde skindet på næsen. - For 54 år siden fik min far 500 kroner for en gris. I dag får vi 700 kroner. Derfor handler det kun om at producere så mange grise som muligt. Vi har besluttet os for, at det ræs vil vi ikke være med til. Omlægning koster Preben og Mogens Drastrup satte gang i omlægningen 1. april. Men der går endnu to år før jorden er økologisk. Derfor har brødrene kun kunnet lægge om, fordi de har lejet naboens økologiske jord til de 200 søer, der skal levere fremtidens økologiske slagtesvin. - Ellers havde vi været uden indtægter i alt for lang tid, fordi vi så skulle vente på at kunne sælge grisene som økologiske, siger Mogens Drastrup. Omlægningen koster en million kroner. Men Preben og Mogens Drastrup forventer, at investeringen er tjent ind på halvandet år. En del af omkostningerne skyldes, at udbyttet på markerne falder betragteligt, fordi det er slut med at sprøjte og bruge kunstgødning. Og i indeværende år kan afgrøderne ikke sælges til den højere økologiske pris. Derfor - og fordi de økologiske grise kræver en tilbygning på 280 kvadratmeter - løber de samlede omkostninger op i en million kroner. Dobbelt op på prisen Når Preben og Mogens Drastrup alligevel ser positivt på fremtiden, skyldes det, at de fremover får en langt højere afregningspris. Kiloprisen på økologisk svinekød er 11 kroner højere end på konventionelt kød. De bedre afregningspriser mere end opvejer det forhold, at udgifterne til foder fremover stiger til 200 kroner for 100 kilo. Hidtil er de sluppet med 120 kroner for 100 kilo. - Dækningsbidraget på en konventionel gris er 60 kroner. Det er mange gange højere på en økologisk gris, siger Mogens Drastrup. - Problemet med frilandsgrisene er, at afregningsprisen kun er lidt højere end for de konventionelle grise. Og så kan de kun sælges i Danmark. Økologiske grise kan eksporteres til hele Europa. Og det er et marked, man forventer vil vokse i fremtiden. Så for os handler det bestemt om kroner og øre, siger Preben Drastrup, der samtidig har det godt med, at økologi i dag er for menig mand, og ikke kun forbeholdt dem med penge.