Sundhed

Økologi i yderste potens @$: livsstil: Familien Zenas købte hobbylandbrug for at kunne give børnene sund mad

DYBVAD:Alle forældre vil gerne gøre det godt for deres børn. Så man behandler dem ordentligt, sørger for en god stimulation og giver dem sund mad. I hvert fald nogle gange. Og så hænder det vel også, at der af og til kommer økologisk kød og grøntsager på bordet. Man ved jo aldrig om det er sundere... Men ingen er vel mere gennemførte i deres økologiske tankegang end familie Zenas, der bor på Tryvej udenfor Dybvad. Manden i huset, Frank, leder til daglig Friskolen i Østervrå. Altså et krævende job. Selvforsynende Alligevel købte han og familien et udbombet landbrug på Tryvej. Den primære grund var, at Frank Zenas og hans hustru ville være sikre på, at de hver dag året rundt kan servere naturlig mad for deres børn. - Vi tror, at det er bedst at spise økologisk. Men hvis man vil være helt sikker på, at man putter naturlig mad i munden, så er man nødt til at dyrke grøntsager selv og selv fede køerne op. Derfor måtte vi jo købe et hobby-landbrug med en del jord, som vi kan dyrke økologisk, siger Frank Zenas. En rigtig 68'er Det perfekte sted fandt de på Tryvej. Ikke fordi ejendommen var noget. Faktisk blev den revet ned og en ny bygget op. Det, der trak, var beliggenheden i et smukt kuperet terræn. - I den ene ende stopper vores jord ved Voer Å. I den anden ved en dejlig bæk, siger Frank Zenas om den herlighedsværdi, han hver dag er bevidst om at nyde. Frank Zenas erkender med et lille smil, at han er en rigtig 68'er, der aldrig helt har droppet tanken om at blive det fuldstændig selvforsynende menneske. Det er en romantisk drøm, som han i hvert fald et stykke af vejen har kunnet realisere. Men hvad er det egentlig for noget med den forherligelse af det økologiske? Skulle det virkelig være så meget bedre? Frank Zenas indrømmer, at der er tale om en trossag. Friske gamle tomater - Jeg kan ikke smage forskel på økologiske produkter og produkter fra det konventionelle landbrug. Og det er vel heller ikke dokumenteret, at det økologiske er sundere. Men det tror jeg nu alligevel på. - Jeg glemte engang en bakke ikke-økologiske tomater og fandt den efter et par måneder. Tomaterne så stadig helt friske ud. Altså, dét er ikke naturligt, siger Frank Zenas med eftertryk. Han og familien forsøger nu også at gøre en lille forretning ud af deres hobby-landbrug. Således er familien ved at opføre en gårdbutik i tilknytning til boligen. Herfra skal der sælges økologiske jordbær og ditto kød. På hylderne vil man også kunne finde honning, der dog ikke er økologisk. For at honning kan kaldes økologisk, skal der nemlig være fem kilometer fra bistadet til nærmeste konventionelle mark. Sådan en plet er næsten umulig at finde i Danmark. Frank Zenas fortæller, at der er mange plusser ved at flytte på landet og begynde en økologisk produktion. Hygge i jordbærmarken For eksempel kommer man tættere på hinanden og oplever en nærhed, som kun et stort fælles projekt kan give. - Vi er meget sammen. Og man kan løse mange problemer, når man arbejder sammen i jordbærmarken. Selvom der er meget arbejde med økologisk produktion, så har det en afstressende effekt, siger Frank Zenas.

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst