Børnepasning

Økologisk mad i institutioner

Det er visionært, det er mange forbrugeres ønske og det er toppen af ansvarlighed, hvis Hjørring Kommune sørger for så meget økologisk mad som muligt i daginstitutionerne.

Fra 1. januar 2010 skal daginstitutionerne servere mindst ét måltid mad for børnene hver dag. Jeg vil opfordre til, at man i Hjørring Kommune vælger en løsning, hvor økologiske madvarer fylder så meget som muligt i børnenes kost. Det ville være visionsløst og virke afskrækkende på potentielle tilflyttere, hvis man vælger det modsatte. På butikshylderne med færdiglavet babymad findes stort set kun økologiske varer, og analyser af salgstallene for økologi i dagligvarehandlen viser, at når familien får sit første barn, begynder det bevidste tilvalg af økologiske fødevarer for alvor. Forældre har tydeligvis stort fokus på at give børnene økologisk kost uden rester af kemi. I 2007 blev økobarn.dk skabt af Økologisk Landsforening. Økobarn.dk er en klub, hvor forældre kan hente inspiration og gode råd om økologisk kost mm. I løbet af få måneder var der over 20.000 medlemmer af klubben. Og hvorfor nu det? Måske er det fordi, at talrige videnskabelige undersøgelser viser, at pesticider kan virke hormonforstyrrende - især på børn. Måske er det fordi, Fødevarestyrelsen i 2007 fandt rester af pesticider i 56 procent af ikke-økologisk frugt og grønt. Måske er det fordi, man for hver liter økologisk mælk, børnene drikker, skåner 200 liter grundvand for mødet med pesticider. Eller måske er det fordi, der i ikke-økologiske fødevarer er tilladt 370 tilsætningsstoffer - heriblandt en række farvestoffer, som ifølge engelsk forskning gør børn hyperaktive, og mistænkes for at være kræftfremkaldende. I økologiske fødevarer er farvestoffer forbudt, og kun 49 tilsætningsstoffer er tilladte. Uanset årsagen til det økologiske tilvalg, så er børnefamilierne de største forbrugere af økologi. Og når de ansvarlige forældre sørger for økologisk mad til børnene derhjemme, hvorfor skulle de så acceptere en lavere standard i børnehaven? Der er i Danmark syv kommuner, som går foran på økologi-området. De kalder sig Green Cities og har en målsætning om, at mindst 75 procent af det offentlige fødevareforbrug i kommunen skal være økologisk. Det er ikke svært at forudsige, hvilken side af kommunegrænsen en børnefamilie foretrækker, hvis den kan vælge mellem en kommune uden ét gram økologi i børnehavens frokost eller en kommune med visionerne i orden og økologisk kost til børnene. Det er ikke alene visionært at inddrage økologien i kommunens kostpolitik. Det er også ansvarligt. Både i forhold til børnenes fremtid og i forhold til kommunens økonomi, fordi man skaber et incitament for børnefamilierne til at flytte til eller blive boende. Green Cities er: Albertslund, Allerød, Ballerup, Fredericia, Herning, Kolding og København. Skal Hjørring være nummer otte?