Udland

Økonom: Det er sidste slutfløjt for græsk låneaftale

Grækenland skal se at finde en løsning i forhandlingerne med eurogruppen, da tiden er ved at rinde ud.

Det trækker op til endnu en skæbnedag for Grækenland, der skal forhandle videre med eurogruppen om en forlængelse af låneaftalen med EU på seks måneder.

Fredag eftermiddag starter mødet i eurogruppen. Cheføkonom Jacob Graven fra Sydbank tror, man finder frem til en aftale, men ser dog ikke lige, at det sker på fredagens møde.

- Men det er selvfølgelig ikke sikkert. Man er jo ved at være ude i 11. time og har haft flere af den slags møder de sidste uger, hvor man har sagt, at der skulle findes en aftale, siger Jacob Graven til Ritzau.

I stedet kan der komme en endelig aftale hen over weekenden eller måske i starten af næste uge, forudser cheføkonomen.

Problemet er, at tiden er ved at løbe fra grækerne, hvis nuværende EU-lånepakke udløber med udgangen af februar.

- Man skal også huske på, at aftalen inden tidsfristen skal godkendes i flere af landenes parlamenter, hvor det kan tage et par dage at få den igennem.

- Så der er næsten ingen tid tilbage at løbe på, påpeger Jacob Graven.

Et lyspunkt i forhandlingerne er dog, at den græske regering ser ud til at ville bøje sig i forhold til kravene, der følger med i en eventuel forlængelse.

De øvrige eurolande vil have, at Grækenland skal opfylde de spare- og reformkrav, der knytter sig til udbetaling af lån fra det gamle program.

Men den nye græske regering har lovet sine vælgere at afvise de reformprogrammer, der følger med de store lån fra kreditorerne.

Derfor kan den græske regering blive mødt med stor skepsis i hjemlandet, hvis de vender hjem med meget mindre, end det de oprindelig gik efter i forhandlingerne, vurderer Jacob Graven.

Noget helt andet er, om grækerne kan finde på at banke på lånedøren igen i fremtiden.

- Jeg tror, det er meget sandsynligt.

- Nu ser grækerne ud til at få et halvt års forlængelse. Men hvem siger, de ikke kommer igen om et halvt år? Er der nogen, der regner med, at græsk økonomi er så meget på fode, at de fuldstændig kan stå på egne ben til den tid?

- Det, tror jeg ikke, er realistisk, siger cheføkonomen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.