Økonom: Finansministeren er lige lovlig pessimistisk

Statens finanser har det værre end skønnet i maj, mener regeringen. Men regnskabstal viser noget andet.

Der er meget få penge tilbage i statskassen. Det nedslående budskab kunne finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) mandag aflevere til Folketingets øvrige politikere og danskerne i al almindelighed, da han præsenterede den halvårlige Økonomisk Redegørelse.

Regeringen skønner nu, at Danmark vil få et underskud på 53,9 milliarder kroner i år. Det er 27,6 milliarder værre, end det så ud til i maj.

Den væsentligste forklaring på forskellen er forventningen til, hvor meget danskerne vil få i afkast på deres pensionsopsparinger og dermed betale i skat, fremgår det af redegørelsen.

De indtægter, staten har herfra, svinger naturligvis i takt med udviklingen på de finansielle markeder, som det kan være svært at spå om.

Men i Sydbank undrer makroøkonom Peter Bojsen Jakobsen sig alligevel over, at Finansministeriet ser så pessimistisk på udviklingen.

- Det kan vække en smule undren, at man forventer et underskud, som er 27,6 milliarder kroner større end skønnet fra maj, da statens løbende regnskab (nettokassesaldoen) har udviklet sig cirka 16 milliarder kroner bedre end ventet i maj, skriver han i et notat.

- Samlet set vurderer vi, at kasseeftersynet giver et lige lovligt negativt billede af sundhedstilstanden for de offentlige finanser, konkluderer økonomen.

- Med udsigt til at dansk økonomi går et opsving i møde ledsaget af historisk lave renter, kan der dog være god grund til at stramme finanspolitikken op, sådan som kasseeftersynet lægger op til, skriver han.

Finansministeriet forklarer, at baggrunden for skønnet over pensionsafkastskatten er, at ministeriet regner med, at renterne vil stige resten af året og i 2016.

En konsekvens af stigende renter er blandt andet faldende obligationskurser, og dermed lavere afkast i mange pensionsordninger.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.