Økonom: Moden kvinde får finansmarkedernes interesse

Onsdag står Janet Yellen, chef for den amerikanske centralbank, for første gang i spidsen for et rentemøde.

Med sine 67 år er det med en god portion erfaring i bagagen, at Janet Yellen onsdag skal håndtere sin første pressekonference som chef for den amerikanske centralbank.

Her skal hun stå i spidsen for centralbankens rentemøde og kommunikere budskabet til finansmarkederne, lyder det fra Jacob Graven, cheføkonom i Sydbank.

- Investorerne er altid på stikkerne, når Federal Reserve (den amerikanske centralbank, red.) holder rentemøde.

- Men denne gang er interessen ekstra stor, fordi Yellen for første gang er i spidsen, siger Jacob Graven.

Cheføkonomen nævner, at stort set alle regner med, at Yellen og kollegerne vil fortsætte nedtrapningen af centralbankens opkøbsprogram. Dermed er han på linje med de 54 økonomer, som finansmediet Bloomberg News har spurgt op til rentemødet.

Jacob Graven venter ligesom flertallet, at centralbanken vil trykke yderligere på bremsen til seddelpressen og nedtrappe opkøbet af obligationer for nye penge med yderligere 10 milliarder dollar om måneden.

- Dermed vil de månedlige opkøb komme ned på 55 milliarder dollar, forklarer Jacob Graven.

Mere spænding vil der være om, hvilke signaler centralbanken sender om udsigterne for de kommende måneder.

- Spændingen næres af, at hårdt vintervejr i USA i de seneste måneder har fået amerikansk økonomi til at bremse op, nævner cheføkonomen.

Dertil kommer usikkerheden omkring Ukraine og Rusland, understreger Jacob Graven, idet den højspændte konflikt har potentiale til at påvirke den amerikanske økonomi.

- De forhold vil investorerne spejde efter, for at se om centralbanken kommenterer dem, siger Jacob Graven.

Ellers kommer spændingen til at dreje sig om, hvad centralbanken vil sige om den korte rente, og hvornår den kan blive sat op, pointeres det af cheføkonomen.

- Den har ligget på nul siden slutningen af 2008. Centralbanken har hidtil sagt, at renten først bliver hævet et godt stykke tid efter, at arbejdsløsheden er kommet ned under 6,5 procent.

- Men da arbejdsløsheden nu er nede på 6,7 procent og kan ramme de 6,5 procent meget snart, er der brug for et nyt signal om, hvornår den korte rente kan blive sat op, siger Jacob Graven.

Pressekonferencen med Janet Yellen finder sted onsdag aften kl. 19.30 dansk tid.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.