Udland

Økonom: Ny svensk statsminister får økonomiske kvaler

Det politiske billede i Sverige er mudret efter søndagens valg. Statsministeren får ikke flertal i Riksdagen.

Sveriges nye statsminister, der efter alt at dømme bliver Stefan Löfven fra Socialdemokraterna, kan vågne op mandag morgen med mere end en slags tømmermænd. For det bliver svært for ham at styre Sverige med hård hånd, da han ikke har det absolutte flertal i Riksdagen.

Derfor kan de økonomiske tømmermænd hurtigt tage over, når valgrusen lægger sig. Det siger Ulf Michael Bergman, lektor på Københavns Universitet,

- At der ikke er en klar vinder vil have en negativ indvirkning på den svenske økonomi. Usikkerheden stiger, og det vil have en negativ indvirkning på blandt andet udenlandske investeringer, siger lektoren om søndagens valgresultat.

- Det bliver svært at føre en markant økonomisk politik, fordi der er så mange partier, der skal høres, siger Ulf Michael Bergman om valgresultatet.

Lektoren er dog ikke i tvivl om, at det bliver Stefan Löfven, der kommer til at lede den nye regering i Sverige. Men han understreger, at det er usikkert, hvilke partier der kommer ind i regeringen. Og at man heller ikke ved, hvordan Sverigedemokraterna agerer efter valget.

Sverigedemokraterna blev ved valget det tredjestørste parti i den svenske Riksdag. Og partiets leder Jimmie Åkesson siger, at man nu bliver nødt til at regne med partiet i Riksdagen.

- Så der kommer en ny statsminister - men der er en stor usikkerhed om, hvilken politik regeringen kommer til at føre, fordi der er så mange interesser, der skal tilgodeses, siger Ulf Michael Bergman.

- Og gælder det den almindelige svensker, så er det også meget usikkert, hvad regeringsskiftet kommer til at betyde, siger lektoren.

Socialdemokraterna er fortsat det største parti i Riksdagen. Og går partiet sammen med Miljöpartiet og Vänsterpartiet, bliver de større end den hidtidige regeringen i Alliansen med Moderaterne, Centerpartiet, Kristdemokraterna og Folkpartiet.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst