Økonom: Større arveafgift rammer de rigeste

Enhedslistens forslag om at hæve arveafgiften for større formuer vil ramme de rigeste hårdest, siger økonom.

Økonom: Større arveafgift rammer de rigeste

Det vil koste de rigeste danskere i gennemsnit omkring en million kroner hver, hvis arveafgiften hæves, sådan som Enhedslisten foreslår.

Det vurderer chefanalytiker Jonas Schytz Juul fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, der har lavet den analyse, som Enhedslisten baserer sit udspil på.

Han kalder det en "relativt målrettet afgift mod de personer, som har de største formuer i Danmark", at man hæver arveafgiften fra 15 til 30 procent på den del af arven, som overstiger 750.000 kroner. Det vil nemlig især ramme de ti procent rigeste.

- Deres ekstra afgift kommer til at udgøre mellem 900.000 og en millioner kroner. Men det skal altså sammenholdes med, at de i gennemsnit efterlader en formue på syv millioner kroner, siger Jonas Schytz Juul.

Han siger samtidig, at det samtidig også er de rigeste i Danmark, der arver de største formuer.

- Dem, der modtager de store arvebeløb fra deres forældre, de har i forvejen selv store formuer, og relativt høje indkomster. Så de børn, der står til at modtage arven, de er i forvejen i toppen af indkomstskalaen, siger chefanalytikeren.

De Radikale skyder forslaget ned. Blandt andet med henvisning til, at det kan betyde virksomhedslukninger, når en virksomhed går i arv fra en afdød. Men det argument køber chefanalytikeren ikke.

- Reglerne for virksomhedsoverdragelse findes allerede i dag og er ret fordelagtige. Men hvis det viser sig at det bliver et meget stort problem for de familievirksomheder, som skal gå i arv fra generation til generation, så må man lave nogle overgangsregler, siger han.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.