Udland

Økonom: Svært at ramme ukrainske ledere på pengepungen

Økonomiske sanktioner mod ukrainske magthavere vil i bedste fald have begrænset effekt, mener chefanalytiker.

Det er tvivlsomt, hvor stor effekt økonomiske sanktioner mod Ukraine vil få - ud over at EU får sendt et signal til styret i Ukraine og resten af verden. Det vurderer Danske Banks chefanalytiker for nye markeder, Lars Christensen.

- Jeg er en smule skeptisk over, hvor meget andet end symbolpolitik, der kan komme ud af sådanne sanktioner, uden at man samtidig kommer til at gøre stor skade på ukrainsk økonomi.

- Men det er klart, at det er en del af det spil, der udspiller sig geopolitisk lige nu, tilføjer han forud for hasteindkaldt EU-udenrigsministermøde torsdag eftermiddag.

Den danske udenrigsminister Martin Lidegaard (R) går sammen med flere af sine EU-kolleger ind for, at EU indfører sanktioner som indrejseforbud og indefrysning af bankkonti for personer med ansvaret for urolighederne i Ukraine.

Ifølge Lars Christensen vil ukrainske magthavere formentligt have anselige pengebeløb stående på konti i Europa.

- Problemet er, om man kan identificere de personer og deres interesser, siger chefanalytikeren, som tilføjer, at de ukrainske penge formentligt allerede kan være på vej til Rusland.

- Dem, der har magten, kan godt friholde sig selv fra sanktioner. De kan uden problemer flytte pengene til Rusland. De kan ikke være fuldstændig uberørte af det, men det er et ret upræcist instrument til at ramme nogle helt specifikke mennesker, siger han.

Ifølge Lars Christensen vil det ikke være i EU's interesse at indføre bredere økonomiske sanktioner mod Ukraine. Det vil volde stor skade på den ukrainske økonomi og dermed ramme den almindelige befolkning, som i forvejen har det svært.

Efterhånden som uroen eskalerer i Ukraine, og det politiske spil spidser til, så får konflikten også indvirkning på verdensøkonomien.

- Onsdag så vi den russiske rubel og nogle af de østeuropæiske valutaer komme under pres. Det er ikke voldsomt, men det er helt klart, at uroen i Ukraine er begyndt at sprede sig til markederne i Central- og Østeuropa, siger Lars Christensen.

På den måde kan uroen også ramme dansk økonomi på længere sigt.

- Det har jo allerede konsekvenser for danske virksomheder, der er eksponeret mod Ukraine, men det kan potentielt også få konsekvenser for dem, som er eksponeret mod Rusland og Polen, siger chefanalytikeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.