Økonom: Vi er fanget i evig november

Nye tal fra Danmarks Statistik om landets økonomiske situation giver ikke håb for et snarligt opsving.

Økonom: Vi er fanget i evig november

Faldende realløn og en samfundsøkonomi, der balancerer på grænsen til recession.

Vejrudsigten for Danmarks økonomi er fortsat gråt i gråt.

Det mener Las Olsen, privatøkonom hos Danske Bank, efter at Danmarks Statistik fredag offentliggjorde tal for nationalregnskabet for årets 3. kvartal.

- Vi er ligesom fanget i en evig november, hvor foråret bliver ved med at være meget langt væk. Men vi er ikke inde i en januarstorm, hvor man skal fraråde al udkørsel, siger Las Olsen til Ritzau.

Der er nogle små lyspunkter, påpeger han.

- Selv om tallene viser, at alle lønmodtagergrupper det seneste år har oplevet et fald i realindkomsten efter skat, så er privatforbruget steget med 1,5 procent i faste priser. Det er med til at holde økonomien en lille smule oppe trods alt.

- Men der er tale om små udsving op og ned, og man skal huske, at privatforbruget i det store billede stadig er meget lavt sammenlignet med niveauet før krisen. Folk lægger meget mere vægt på at spare op i dag, end før krisen, siger han.

Ifølge Las Olsen er det meget lidt Danmark selvstændigt kan gøre for at skubbe økonomien i gang.

- Skal vi have et rigtigt opsving i dansk økonomi, så kræver det, at husholdningerne bliver mere optimistiske, men problemet er jo, at danskernes lyst til at spare op er meget velbegrundet.

- For at det for alvor skal ændre sig, så skal de fundamentale årsager ændre sig. Det vi grundlæggende har brug for, er et opsving i europæisk økonomi, som kan være med til at skabe nye arbejdspladser i Danmark, mere vækst og en generel optimisme, som kan skabe et selvforstærkende opsving, siger Las Olsen.

- Men desværre er hele Europa fanget i en økonomisk afmatning, siger han.

I årets tredje kvartal voksede det danske bruttonationalprodukt med sølle 0,1 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.

Du skal skrive noget tekst

Du skal skrive noget tekst