Økonom: Vi er fanget i evig november

Nye tal fra Danmarks Statistik om landets økonomiske situation giver ikke håb for et snarligt opsving.

Økonom: Vi er fanget i evig november

Faldende realløn og en samfundsøkonomi, der balancerer på grænsen til recession.

Vejrudsigten for Danmarks økonomi er fortsat gråt i gråt.

Det mener Las Olsen, privatøkonom hos Danske Bank, efter at Danmarks Statistik fredag offentliggjorde tal for nationalregnskabet for årets 3. kvartal.

- Vi er ligesom fanget i en evig november, hvor foråret bliver ved med at være meget langt væk. Men vi er ikke inde i en januarstorm, hvor man skal fraråde al udkørsel, siger Las Olsen til Ritzau.

Der er nogle små lyspunkter, påpeger han.

- Selv om tallene viser, at alle lønmodtagergrupper det seneste år har oplevet et fald i realindkomsten efter skat, så er privatforbruget steget med 1,5 procent i faste priser. Det er med til at holde økonomien en lille smule oppe trods alt.

- Men der er tale om små udsving op og ned, og man skal huske, at privatforbruget i det store billede stadig er meget lavt sammenlignet med niveauet før krisen. Folk lægger meget mere vægt på at spare op i dag, end før krisen, siger han.

Ifølge Las Olsen er det meget lidt Danmark selvstændigt kan gøre for at skubbe økonomien i gang.

- Skal vi have et rigtigt opsving i dansk økonomi, så kræver det, at husholdningerne bliver mere optimistiske, men problemet er jo, at danskernes lyst til at spare op er meget velbegrundet.

- For at det for alvor skal ændre sig, så skal de fundamentale årsager ændre sig. Det vi grundlæggende har brug for, er et opsving i europæisk økonomi, som kan være med til at skabe nye arbejdspladser i Danmark, mere vækst og en generel optimisme, som kan skabe et selvforstærkende opsving, siger Las Olsen.

- Men desværre er hele Europa fanget i en økonomisk afmatning, siger han.

I årets tredje kvartal voksede det danske bruttonationalprodukt med sølle 0,1 procent, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.