Udland

Økonomer: Spanien er klar til indlæggelse

Økonomer venter, at Spanien bliver indlagt på likviditetshospitalet og må låne penge i EU til bankerne.

Økonomer: Spanien er klar til indlæggelse

En nedgradering af Spaniens kreditværdighed på hele tre trin fra A til BBB er alvorligt for landet.

Det siger seniorstrateg i Jyske Bank Ib Fredslund Madsen.

- Det kan betyde, at nogle investorer ikke må købe spanske statsobligationer. Markedet har det med at tage sorger og glæder på forskud, og nedgraderingen kan betyde, at Spanien må betale højere renter, næste gang landet skal låne penge, siger Ib Fredslund Madsen.

Investorerne vil forvente, at andre kreditvurderingsbureauer følger med og nedgraderer Spaniens økonomi på grund af bankkrisen, stigende gæld, høj ledighed og recession er årsagen til den spanske økonomiske syge.

- Problemerne med Spanien er vokset den seneste måned, og det bliver efter alt at dømme nødvendigt for Spanien at blive indlagt på likviditetshospitalet og låne penge af EU til at holde en hånd under landets banker, siger Ib Fredslund Madsen.

Da euro-landene Irland, Portugal og Grækenland fik økonomiske hjælpepakker, var det enten hele pakken eller ingenting.

- Det er gradueret i dag, så Spanien i princippet vil kunne nøjes med at låne penge til at holde hånden under banksektoren, siger Ib Fredslund Madsen.

Chefanalytiker i Danske Bank, Allan von Mehren, er enig i, at Spanien er klar til indlæggelse og dermed endnu et i rækken af kriseramte eurolande, der må bede EU om hjælp.

- Det undersøges i øjeblikket, hvor mange penge Spanien har brug for at låne. Tal på mellem 80 og 100 milliarder euro har været nævnt. Og Spanien bør gøre det for landets egen skyld.

- En arbejdsløshed på 25 procent, kraftige nedskæringer på de offentlige budgetter, en boligboble, der er bristet med stærkt faldende boligpriser og en byggebranche i alvorlig krise, er alle ingredienser til en depression, siger Allan von Mehren.

Spanien udgør omkring 15 procent af EU's økonomi.

/ritzau/