Økonomer: Venstre regner 19,1 milliarder forkert

Der er ikke 25 ekstra milliarder til kommunerne - Venstre har regnet forkert. Det bekræfter KL.

Der er ikke 25 milliarder kroner mere til velfærd, som Venstre påstår i Folketingets afslutningsdebat. Venstre har lavet en fejl i sit regnestykke på 19,1 milliarder kroner.

Det viser en gennemgang af økonomiaftalerne mellem regeringen og KL, som Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE) har udarbejdet for Ritzau.

Fejlen ligger i, at Venstre glemmer at tage højde for, at en post som "aktivitetsbestemt medfinansiering" på 19,1 milliarder kroner var trukket ud af de samlede serviceudgifter i 2013 og figurerede som en selvstændig post.

Dermed dykker de samlede serviceudgifter, der i 2013 var på 231,6 milliarder kroner. I 2012 var serviceudgifterne netto på 247,8 milliarder.

Chefanalytiker i AE, Frederik I. Pedersen, siger, at når serviceudgifterne falder så meget fra 2012 til 2013, beror det på en ændret opgørelsesmetode.

- Ifølge KL indgik såkaldt "aktivitetsbestemt medfinansiering" i serviceudgifterne i 2012-aftalen, mens de i 2013 er pillet ud som selvstændig post. Der mangler altså i forhold til den gamle opgørelsesmetode omkring 19 milliarder kroner i i 2013-tallene, siger Frederik I. Pedersen til Ritzau.

I KL bekræfter chefkonsulent Rasmus Brask overfor Ritzau, at posten på "aktivitetsbestemt medfinansiering" blev trukket ud af serviceudgifterne.

Chefanalytiker i AE, Frederik I. Pedersen siger, at korrigerer man for denne fejl i Venstres regnestykke, bliver faldet fra 2012-2013 i 2015-priser på en milliard i stedet 20,6 milliarder kroner.

- Det ligner en regnefejl på 19,5 milliarder, det er tæt på fire-femtedele af Venstres regnestykke. I faste 2015-priser steg det offentlige forbrug sidste år med knap fire milliarder kroner i 2015-priser, siger Frederik I. Pedersen.

Der er sparet de senere år, men det er politikerne selv, der har sat de finanspolitiske mål, der lægger rammen for væksten i den offentlige økonomi.

- Situationen ville ikke have været anderledes, hvis Venstre havde siddet ved magten. Det er Venstre der indførte sanktionerne og de skrappe finanspolitiske mål og Venstre står samtidig bag budgetloven, siger Frederik I. Pedersen.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.