Økonomerne spår: Græsk euro-exit nærmer sig

Grækenland må forlade euroen inden for tre år, mener et stort flertal af Danmarks førende økonomer.

Økonomerne spår: Græsk euro-exit nærmer sig

Søndag går grækerne igen til parlamentsvalg. Politikere, økonomer og investorer i hele Europa krydser fingre for, at grækerne vil bakke op om de partier, der har lanceret massive besparelser for at redde Grækenland ud af gældskrisen.

Men Grækenland er allerede nu i så store økonomiske vanskeligheder, at landet mest sandsynligt må forlade euroen inden for få år.

Sådan lyder vurderingen fra et stort flertal af Danmarks førende økonomer. I en Ritzau-rundspørge spår 21 af økonomerne, at Grækenland er ude af euroen inden for tre år. 10 tror de bliver i samarbejdet, mens otte svarer ved ikke.

Cheføkonom i Sydbank, Jacob Graven er en af dem, der forudser et snarligt græsk exit fra euroen.

Der har været stor politisk vilje i euro-landene til at holde sammen på de græske stumper, men den er ved at være slidt, mener han.

- I de år, Grækenland har fået hjælpepakker, har landet haft svært ved at opfylde kravene. Den politiske vilje hos de græske politikere er der ikke helt, siger Jacob Graven, der godt tør sætte tid på.

- Det bliver formentlig inden for et år eller halvandet, det vil kunne ske, siger Jacob Graven.

Cheføkonom i Nordea, Helge J. Pedersen, hører til dem, der fortsat tror på, at grækerne forbliver i euroen. Han peger på, at det vil have alt for store omkostninger for både Grækenland og resten af eurosamarbejdet, hvis Grækenland går ud.

- De finansielle markeder vil lynhurtigt rette skytset mod, hvem det næste land bliver, og blikket vil rette sig mod Portugal, Italien og Spanien, der kan ende i en gældsfælde, siger Helge J. Pedersen.

Han påpeger, at 75-80 procent af grækerne ønsker forholdet til euroen bevaret.

Selv om det er svært for de græske politikere at finde opbakning i befolkningen til de skrappe økonomiske hestekure, så er det mere en protest mod de græske politikere, end det er et opgør med Europa, mener han.

- Det er befolkningen, der bærer omkostningerne for politikernes årelange overforbrug. Grækenland har på kort tid skulle rydde kraftigt op, siger Helge J. Pedersen.

Økonomiske hestekure gør ondt på grækerne, men det vil blive mere smertefuldt at forlade euroen, mener Helge J. Pedersen.

- Deres valuta drachmer vil blive kraftigt nedskrevet, inflationen og renterne vil stige, endnu flere vil miste jobbet og landet styre mod den ultimative statsbankerot, siger Helge J. Pedersen.

I øvrigt er økonomerne meget enige om, Spanien ikke kommer til at forlade euroen. Kun én af 39 økonomer tror, at det vil ske.

/ritzau/

/ritzau/