Bryggerier

Øllene flyder med overskud

Bryghuset Vendia i Markedsgade har oplevet et vendepunkt siden årsregnskabet for 2008 blev fremlagt i sommer.

Nu har brygmester Morten Pedersen overtaget hele produktionen af Vendias øl. Foto: Bente Poder

Nu har brygmester Morten Pedersen overtaget hele produktionen af Vendias øl. Foto: Bente Poder

Her viste regnskabet et underskud på 1,2 mio. kroner og en lavere omsætning end forventet. Men meget tyder på, at bryghuset nu er på rette vej mod et større ølsalg. - Vi kan nu over længere tid konstatere sorte tal på bundlinjen, fortæller bestyrelsesmedlem Ib Mariegaard efter at Vendia for nylig kunne fejre to års fødselsdag. For det første har Vendias egen brygmester nu overtaget hele produktionen af øllet. Indtil august blev flaskeøllene lavet og tappet på Gourmet Bryggeriet på Sjælland. Samtidig er produktionen ved at blive omstillet til de lidt mindre halv liters flasker. Fleksibel produktion - Øllet er endnu bedre, fordi det nu er upasteuriseret, samtidig er produktionen meget mere fleksibel, siger daglig leder af bryghuset, Kristian Rise. Produktionen kan f.eks. hurtigere omstilles, hvis der pludselig er en stor efterspørgsel på en bestemt slags øl. Det har også været en stor succes, at små partier af øl- helt ned til et par hundrede flasker kan forsynes med særlige etiketter. F.eks. bliver der lavet både Tversted, Lønstrup og Hirtshals øl. - Men det er også muligt at bestille øl med en særlig etikette f.eks. til en rund fødselsdag eller lignende, fortæller Kristian Rise, der kan konstatere at ølsalget tegner væsentligt bedre end i 2008 Lokal opbakning Det skyldes også, at bryghuset oplever en større opbakning og afsætning lokalt til bl.a. restauranter og forretninger. - Det er den lokale opbakning vi skal leve af. Øltrenden er nok lidt på retur mht. at prøve så mange slags øl som muligt. Men folk vil stadig gerne bakke op om lokale øl, siger Kristian Rise. Derudover har Bryghuset Vendia, i modsætning til andre små bryggerier, der har drejet nøglen, en stor fordel i at have en meget rost restaurant. - Vi har heldigvis flere strenge at spille på, konstaterer Kristian Rise.