Øl

Ølsmagning for lettere øvede

Et varieret udvalg af bretonsk øl læskede ganerne på Malurt

FREDERIKSHAVN:Der var ingen bitre urter i bægrene på Malurt fredag aften, men derimod øl. Og vel at mærke ikke øl af den slags, man køber på tilbud i kassevis, men derimod et skønsomt udvalg af sjældne dråber, som man skal lede længe efter på supermarkedets hylder. Og som man også får lov til at betale for. Der er ølsmagningsaften, denne gang med fokus på bretonsk øl. På bordene ligger en liste over de øl, der er skal smages, og nederst på seddelen står der: "En noget sundere menu end på de fleste spiserestauranter". Torben Mathews fra Kolding fører tilhørerne på en tur fra bryggeri til bryggeri i Bretagne. Og der er noget både for lattermusklerne og for smagsløgene. Han ryster stribevis af anekdoter ud af ærmet og blander dem med tørre facts, mens flaskerne trækkes op. Og der er tilsyneladende ikke det, aftenens foredragsholder ikke ved om øl. - Vi danskere tror jo, at franskmænd altid drikker vin, men Frankrig er faktisk en stor øldrikkende nation, fortæller Torben Mathews. Der er 157 bryggerier i Frankrig, heraf 27 i Bretagne. For ti år siden var der tre. Det er besøget på disse tre, han beretter om denne aften. Bittesmå bryggerier, hvor der bliver kælet for produkterne. - Det første havde lukket indtil den 31. marts. Jeg var der i oktober. Det næste havde ikke noget øl. Det blev en fantastisk tur, fortæller han. Han faldt især for et bryggeri, der både var åbent og havde øl. Det drives af en hollandsk sygeplejerske. Hun producerer 400 liter ad gangen, gæringen foregår i dagligstuen under en overophedet radiator, og flaskerne er håndkapslede og håndetiketterede. Etiketterne har hun for øvrigt selv tegnet. Det er langt fra første gang, Torben Mathews deler ud af sin enorme viden om øl til tørstige frederikshavnere. Et par gange om året kommer han til byen og fortæller og skænker op, hver gang med et nyt emne. Og noget tyder på, at de kan lide både ham og øllet. En stor del af de cirka 80 gæster - flest mænd - er gengangere. Tror man, at de er gået i byen for at få en pind i øret, tager man imidlertid grundigt fejl. Flaskernes indhold bliver delt mellem fire-fem personer, og de liflige dråber bliver vurderet og diskuteret. Lige fra den, der smager som hvidtøl, over den frygtelige frugtøl, der udgør den flydende dessert til det måltid, der også indgår i arrangementet, og til en øl med en kraftig brændt eftersmag. Interessant, men meget speciel. - En flydende landskinke, en drøm for storrygere, lyder Torben Mathews' karakteristik. Flere af deltagerne har været på en tur til den pub, han driver i Kolding, hvor sortimentet mildt sagt er noget ud over det sædvanlige. Han kan skænke op af mere end 200 forskellige ølsorter. Heraf er 15 bretonske. Trods sit engagement i specielle ølsorter, har Torben Mathews en advarsel: - Der må ikke gå snobberi i øl. Når jeg hører nogen sige: "Hvilke sensoriske karakteristika besidder den øl?", er det det samme som på koldingensisk hedder: Hvordan smager den?