Udland

Ørkendrama: Statoil talte i telefon med gidseltagerne

Enkelte norske gidsler under det blodige drama i Algeriet fik angiveligt lov til at ringe til deres familier.

Ørkendrama: Statoil talte i telefon med gidseltagerne

Det norske olie- og energiselskab Statoil var i løbende dialog med de gidseltagere, der for godt to uger siden forskansede sig på gasfeltet In Aménas i Sahara-ørkenen i Algeriet. Det rapporterer den norske avis VG.

Statoil, der driver gasanlægget sammen med britiske BP og algeriske Sonatrach, holdt løbende udenrigsministeriet i Oslo opdateret om samtalerne og de krav, som gidseltagerne stillede.

Ifølge VG's kilder krævede gidseltagerne blandt andet, at de franske styrker skulle trækkes ud af det afrikanske land Mali, samt at et stort antal politiske fanger i Algeriet blev løsladt, og at USA satte den terrordømte islamist Omar Abdel-Rahman på fri fod.

Kontakten mellem Statoil-forhandleren i Stavanger og gidseltagerne i Algeriet foregik via mobiltelefon, men ifølge VG lukkede gidseltagerne ned for mobildækningen, fordi en fransk radiostation havde telefoninterviewet en person, som skjulte sig på gasanlægget.

Statoil formåede dog at opretholde kontakten via en satellittelefon, indtil algeriske styrker stormede gasfeltet og dræbte flere gidseltagere.

Ifølge VG fik mindst to af de norske gidsler lov til at ringe hjem til deres familier, selvom gidseltagerne var truende over telefonen. Statoil ønsker dog ikke at bekræfte VG's oplysninger om telefonsamtalerne med gidseltagerne.

Adskillige udenlandske statsborgere fra flere forskellige lande blev dræbt under gidseldramaet mod gasanlægget i In Aménas. Heriblandt fem nordmænd.

/ritzau/NTB

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.