Østarbejdere bider sig fast i danske job

Krisen er ikke gået ud over de mange østeuropæere, der arbejder i Danmark. De er god arbejdskraft, lyder det.

7. februar 2013 00:40 - Opdateret 7. februar 2013 00:42

Østarbejdere bider sig fast i danske job

Job i tusindtal er tabt for de danske arbejdsløse, fordi østeuropæere har fået jobbene og har holdt fast i dem på trods af den økonomiske krise, skriver Jyllands-Posten.

Ifølge tal, som avisen har trukket fra Arbejdsmarkedsstyrelsens database, jobindsats.dk, er antallet af østarbejdere i arbejde i Danmark steget med 43 procent siden 2008.

I tredje kvartal af 2012 var der 47.459 beskæftigede fra 10 østeuropæiske lande.

Mere end hver tredje - 17.763 personer - er blevet registreret med dansk bopæl og cpr-nummer til brug for skattebetaling helt tilbage i 2008 eller tidligere. Det vil sige, at de kom til landet for at arbejde, da der var højkonjunktur, og stadig bor her.

Arbejdsmarkedsforsker Søren Kaj Andersen, Københavns Universitet, er snart færdig med en stor undersøgelse blandt 10.000 virksomheder om brugen af netop østeuropæisk arbejdskraft, og han bekræfter tendensen.

- Det lader til, at østeuropæerne har bidt sig fast på det danske arbejdsmarked gennem kriseårene. Vi kan i hvert fald konstatere, at det ikke har været dem, der stod forrest i køen til at miste jobbet, siger han til Jyllands-Posten.

Østarbejdere har ofte ikke noget problem med at tage et job i den lavere ende af lønskalaen, hvorimod flere danskere søger et lavtlønnet job, fordi de skal, fortæller Katia K. Østergaard, der er adm. direktør i Horesta, hotel- og restaurationsbranchens arbejdsgiverforening

- De internationale medarbejdere er folk, der har passet deres arbejde og gjort det godt, og dem går man selvfølgelig ikke ud og opsiger, fordi der er en stigende arbejdsløshed blandt danskere, siger hun til avisen.

/ritzau/

chat_bubble Kommentarer keyboard_arrow_down

Log ind for at kommentere.
Henter artikler...
Nyheder udvalgt til dig
Henter artikler...

Nordjyske Plus

Henter artikler...