Østergaard om SU-bombe: Vi skal nok finde en løsning

Men det går ikke at lave særlige optjeningsregler for udlændinge, siger uddannelsesminister om forslag fra DF.

Østergaard om SU-bombe: Vi skal nok finde en løsning

Forhandlingerne i Finansministeriet om vækstplanen er igen sat på pause, efter at uddannelsesminister Morten Østergaard (R) har været forbi for at svare på spørgsmål om udlændinges ret til SU som følge af en ny EU-dom.

Uddannelsesministeren er optimistisk omkring at nå frem til en aftale med de borgerlige partier.

- Vi har haft en god drøftelse i forlængelse af de drøftelser, der også har været blandt SU-ordførerne, og jeg er sikker på, at vi nok skal finde en løsning, hvor vi håndterer den udfordring, siger Morten Østergaard.

Det er Dansk Folkeparti, som har bragt SU-rettighederne for studerende fra andre EU-lande ind i hovedforhandlingerne om vækstplanen, som ellers så ud til at være tæt på at kunne falde på plads.

Men også Venstres formand, Lars Løkke Rasmussen, kalder EU-dommen for "en bombe under vores SU-system".

DF foreslår, at man indfører et optjeningsprincip i stil med det, man har indført omkring EU-borgeres ret til at modtage dansk børnecheck, men den model får ikke opbakning fra uddannelsesministeren.

- Det er sådan, at de regler, man i givet fald skal lave på det her område, de skal omfatte alle. Man kan ikke på den måde lave specifikke optjeningsprincipper i forhold til udenlandske SU-ansøgere, så det er i givet fald andre veje, man skal gå, siger Morten Østergaard.

Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, er dog ikke imponeret af Morten Østergaards vilje til at finde en løsning.

- Desværre har regeringen ikke kunnet levere nogle løsninger. Det meste af mødet er gået ud på, at regeringen forklarer, hvorfor man ikke kan gøre noget, siger han.

DF-formanden efterspørger også, at regeringen forsøger at få ændret EU-lovgivningen, som forhindrer Danmark i kun at give SU til de danske studerende.

- En del af løsningen kunne være, at regeringen accepterer, at Danmark som land skal være meget mere aktiv i EU-kredsen for at få indrettet EU-reglerne, så vi har ret til at have vores egne ordninger.

- Hvis regeringen vil forpligte sig til det, så er det et plus på kontoen, siger Thulesen Dahl.

Der ventes at blive indkaldt til nye forhandlinger om SU-reform og vækstplan mandag aften.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.