Østergaard uenig med Thorning: Ulandshjælpen skal op

De Radikale vil hæve udviklingsbistanden, selvom Socialdemokraterne ikke mener, der er råd til det.

Da Socialdemokraterne, Radikale og SF for snart fire år siden gik i regering sammen, var et af de punkter, de tre partier kunne enes om, at udviklingsbistanden skulle hæves til én procent af bruttonationalindkomsten (BNI).

Men det er ikke sket, og fredag har Socialdemokraterne i deres valggrundlag erklæret, at partiet heller ikke mener, at der bliver råd til at give mere til verdens fattigste lande i den kommende valgperiode.

- Vi kunne ikke i en krisetid komme derop, og det kommer vi heller ikke til i en kommende valgperiode, sagde Helle Thorning-Schmidt på et pressemøde i Aarhus, hvor Socialdemokraterne lagde deres valggrundlag frem.

Men De Radikale holder fast i ambitionen om at løfte støtten til verdens fattigste lande.

- Jeg mener, vi skal fortsætte med at genoprette udviklingsbistanden til én procent, som den var, senest SR var ved magten, skriver den radikale leder, økonomi- og indenrigsminister Morten Østergaard, på Facebook.

- Der er flere flygtninge i verden nu end på noget tidspunkt siden Anden Verdenskrig. Syrien er måske verdens største flygtningekatastrofe nogensinde, skriver han.

- Hvis vi skal have en verden, hvor folk ikke skal flygte for at leve, skal lande som Danmark også tage ansvar for de dele af verden, hvor nøden er størst.

Også den tidligere regeringspartner SF er fortørnet over, at Socialdemokraterne afviser højere ulandshjælp, efter at regeringen så sent som i finanslovaftalen i efteråret bekræftede, at målet om en procent stod ved magt.

- Jeg forstår simpelthen ikke, hvad der er sket, siden vi i efteråret bekræftede hinanden i, at vi har en fælles ambition hos centrum-venstre om, at Danmark skal yde en procent af vores rigdom til at bekæmpe fattigdom, siger SF's udviklingsordfører, Trine Mach.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.