Østergaard: Vi er mere ansvarlige end de borgerlige

Reformer af SU og kontanthjælp er giver 3000 flere job end først ventet. Minister er tilfreds.

Østergaard: Vi er mere ansvarlige end de borgerlige

Skrappe reformer af statens uddannelsesstøtte og kontanthjælp giver løfte om 10.400 flere job i 2020. Det er omkring 3000 flere stillinger, end regeringens oprindelige udspil til de to reformer, viser et regnestykke fra Cepos, som roser reformen.

Uddannelsesminister Morten Østergaard (R) er tilfreds.

- Selv folk, der ellers intuitivt er skeptiske over for denne her regerings evne til at føre ansvarlig, økonomisk politik, letter på hatten.

- Bundlinjen er jo bare, at vi er i stand til at skabe de reformresultater, der giver os bedre mulighed for at investere i vækst og velfærd end vores forgængere, siger Morten Østergaard.

Regeringen får med reformerne roser med på vejen fra erhvervslivet og altså også den borgerligt-liberale tænketank, Cepos. Til gengæld har kritikken været hård fra blandt andet de studerende og sociale organisationer.

- Vi er rigtigt godt tilfredse med de reformer, vi har landet, og det råderum, det giver os, til at investere i fornyet vækst og beskæftigelse i Danmark, siger Morten Østergaard.

- Uanset om man er ledig, studerende eller dansker i øvrigt, så er man selvfølgelig optaget af, at jobchancerne er så store som muligt. Tallene afspejler, at vi nu har bedre mulighed for at få gang i jobskabelsen i Danmark, tilføjer han.

Kontanthjælpsreformens endelig form giver ifølge Cepos 600 flere job end regeringens første udspil, mens SU-reformen ventes at give 5900 flere job mod kun 3600 i den oprindelig plan.

Sidstnævnte betyder dog ikke nødvendigvis, at der kommer flere ledige i job.

På SU-området kan meget af stigningen i beskæftigelseseffekten føres tilbage til, at fribeløbet for de studerende hæves med 2500 kroner.

Det ventes at få en gennemsnitlig studerende til at arbejde flere timer og dermed øge beskæftigelsen.

Morten Østergaard mener dog ikke, at det koster job for ledige, at de studerende kan give den ekstra skalle på arbejdsmarkedet, når de nu må tjene flere penge uden at blive trukket i SU.

- For samtidig siger vi, at man skal være fuldtidsstuderende og være tilmeldt et helt års fag og prøver for at få SU, og det bør alt andet lige trække i den modsatte retning, siger Morten Østergaard.

- Men det er da rigtigt, at de studerende, der har deltidsarbejde ved siden af studierne, kan arbejde lidt mere. Det skal de betale skat af, og det bidrager jo altså også til samfundsøkonomien, siger uddannelsesministeren.

/ritzau/

Kommentarer


Anmeld kommentaren

Giv redaktøren besked, hvis du synes indholdet virker forkert.

Anmeld kommentaren

Redaktøren er underrettet og vil kigge nærmere på indlægget.